Ga naar de inhoud

Dialoog over driekwart gebedshuizen

Welk religieus erfgoed is belangrijk om te bewaren voor de toekomst, waarom en hoe? Het nieuwe beleidsinstrument kerkenvisie helpt gemeenten en kerkeigenaren bij deze vragen.

Door de kerkenvisies wordt strategisch nagedacht over meer dan driekwart van alle gebedshuizen in Nederland (kerken, synagogen, moskeeën en tempels).

Het instrument is recent geëvalueerd onder gemeenten en kerkeigenaren. Beide groepen waarderen dat het onderlinge gesprek in beweging komt en onderkennen dat ze elkaar nodig hebben voor een vervolg.

Van 1 januari 2019 tot en met 31 maart 2021 konden gemeenten hiervoor financiële ondersteuning aanvragen bij het ministerie van OCW. Bijna 70 procent van de gemeenten maakte daar gebruik van.

Het programma Toekomst Religieus Erfgoed bood steun bij het opstellen van de kerkenvisies. Twee derde van de respondenten gaf aan dat een impuls van de rijksoverheid een stimulerend effect had. Zonder de financiële bijdrage waren er onvoldoende capaciteit, kennis en middelen om de opgave voor kerkgebouwen op te pakken.

Concrete resultaten

Gemeenten en kerkeigenaren zijn vrij om zelf vorm te geven aan een kerkenvisie. Die vrijheid is goed bevallen, zo blijkt. In het begin is het vaak even zoeken naar een aanpak die past bij de gemeente en bij de kerkeigenaren.

De visies die al zijn afgerond, laten zien dat ze worden vertaald in allerlei concrete afspraken, producten, acties en voorzieningen. Precies waar met de introductie van het instrument kerkenvisie ook op gehoopt was.

Vooruit kijken

De resultaten van beide evaluaties komen over het algemeen overeen. Toch zijn er ook verschillen. Zo is er onder kerkeigenaren meer terughoudendheid ten aanzien van deelname aan het kerkenvisieproces.

Aan de andere kant geven kerkeigenaren aan dat het kerkenvisietraject op een goed moment is gekomen. Naar de toekomst ziet men de verbindende rol en de inbreng van kennis vanuit de lokale overheid als cruciaal voor het vervolg.

Vervolg

De evaluatie kerkenvisies is een resultaat van Toekomst Religieus Erfgoed. Dit samenwerkingsprogramma eindigde formeel in 2021. Tegelijkertijd brengen de kerkenvisies aan het licht wat de concrete opgaven zijn die aangepakt moeten worden.

Duidelijk is dan ook dat het einde van het programma niet betekent dat de opgave rond religieus erfgoed klaar is. Integendeel. De hulpvraag vanuit gemeenten en kerken klinkt luid en duidelijk, en steun bij de kerkenvisies die nog in ontwikkeling zijn, blijft nodig.

De partners hebben daarom afgesproken samen door te gaan. Dit jaar bezinnen zij zich op een vervolg. Gemeenten die aan de slag willen met het opstellen van een lokale kerkenvisie vinden informatie en achtergronden op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

Het magazine Met Hart en Ziel geeft een indruk van de bereikte resultaten.

Evaluaties

Evaluatie onder zowel burgerlijke gemeenten als onder kerkeigenaren geeft inzicht in de ervaringen met het beleidsinstrument kerkenvisie. De uitkomsten zijn verwerkt in twee aparte rapportages. Zie hiervoor:

Foto: Stef de Graauw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.