Digitale leermodule Introductie op religieus erfgoed

Voor alle vrijwilligers en medewerkers die zich inzetten voor instandhouding en openstelling van gebedshuizen in Nederland èn die meer willen weten over religieus erfgoed, presenteert e-learningplatform Leer je Erfgoed Introductie op religieus erfgoed.

De module gaat in op de verschillende vormen van dit type erfgoed en plaatst het in brede maatschappelijke context.

Kerkgebouwen, kloostercomplexen, synagogen en andere gebedshuizen vervullen van oudsher al diverse maatschappelijke functies. Hoewel de scheiding van kerk en staat discussies kan oproepen over de mate van inmenging door de overheid, zijn de twee in de praktijk sterk met elkaar verweven.

Bewustwording

De module Introductie op religieus erfgoed beperkt zich niet tot gebouwen of bouwstijlen, maar gaat ook in op het belang van zorgvuldige omgang met kerkinterieurs en de aanwezige goederen.

Verschillende voorbeelden laten zien wat er mis kan gaan als een geloofsgemeenschap zich onvoldoende bewust is van wat zij in huis heeft. Ook de toekomst van het religieus erfgoed in Nederland komt aan bod.

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun kerkelijke functie. Ze worden her- of nevenbestemd of een andere geloofsgemeenschap neemt er haar intrek in. Burgerlijke gemeenten maken in samenwerking met eigenaren, omwonenden en andere betrokkenen zogenoemde kerkenvisies, waarin zij de toekomst van hun kerkenbestand in kaart proberen te brengen.

Experts

Aan de totstandkoming van Introductie op religieus erfgoed werkten inhoudelijk experts mee van de Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen in Nederland (VBMK) en Museum Catharijneconvent. De module is mogelijk gemaakt door een subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) aan de VBMK.

Leer je Erfgoed

Leer je Erfgoed is een e-learning platform voor vrijwilligers die zich inzetten voor het behouden en toegankelijk maken van erfgoed. Het biedt volgens de initiatiefnemers ‘een leuke en makkelijke manier om je (praktische) kennis over (de omgang met) erfgoed uit te breiden’.

Via het platform kunnen diverse modules worden gevolgd, die een scala onderwerpen behandelen. Iedere cursus is gemaakt door een ontwikkelteam van deskundigen uit het veld met expertise over het betreffende onderwerp.

Vrijwilligers kunnen via de erfgoedorganisatie waarvoor zij zich inzetten bij het platform worden aangemeld. Erfgoedorganisaties kunnen op hun beurt bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe modules.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met leerjeerfgoed@erfgoedacademie.nl of kijk op leerjeerfgoed.nl.

Leer je Erfgoed is een initiatief van de ErfgoedAcademie, de Nationale Monumentenorganisatie (NMO) en de Stichting Nederland Monumentenland.

Foto: Kerk in Ransdorp (foto Stadsherstel Amsterdam).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.