Ga naar de inhoud

‘Digitaliseren gebouwde omgeving is noodzakelijk’

Sneller bouwen en sneller verduurzamen. Digitalisering zorgt daarvoor. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) wil deze ontwikkeling aanjagen. “Een gigantische opgave die ingrijpend is voor de hele sector”.

Steeds meer bouw- en installatiebedrijven werken met digitale systemen. Een goede ontwikkeling, vindt het RVB, want digitale modellen zorgen voor betere kennis over een gebouw, net als een snellere en betere ontsluiting van die kennis.

Knelpunt

Knelpunt is dat bedrijven betrokken bij ontwerp, bouw en onderhoud zonder uitzondering werken met eigen databases en eigen definities. Onderling communiceren over bijvoorbeeld installaties en de constructie van een gebouw is daardoor onhandig en enorm moeizaam.

Soms staat belangrijke informatie zelfs alleen op papieren tekeningen. Daar moet snel verandering in komen, meent sectiehoofd Ontwikkelen en Vastgoedinformatie, Hans Elsinga, namens het RVB een van de sprekers op de jongste editie van DigiGO D-Day.

DigiGO D-Day

Op DigiGO D-Day op 7 oktober kwamen ruim 300 architecten, installateurs, brancheorganisaties, opdrachtgevers en opdrachtnemers samen om te overleggen en van elkaar te leren onder het motto “Digitaal, Data, Delen, Durven en Doen”.

Het evenement was georganiseerd door BIM Loket en DigiGO, organisaties die zich bezighouden met betere digitale samenwerking tussen overheid, opdrachtgevers en uitvoerende partijen.

Digitaal Vastgoed

Op DigiGO D-Day gaf Elsinga gedreven uitleg over het versnellingsproject Digitaal Vastgoed van het RVB. Aan dit experiment doen onderhoudsaannemers, gebruikers van gebouwen en concerndienstverleners mee.

Voor tien vastgoedcomplexen koppelen zij gegevens uit hun eigen systemen aan een relatief eenvoudig 3D-model van het RVB. Het rijkskantoor aan de Koningskade 4 in Den Haag behoort tot de vastgoedcomplexen die vallen onder het versnellingsproject. Daar heeft de onderhoudsaannemer de technische- en klimaatinstallaties digitaal in kaart gebracht. FM-Haaglanden heeft de werkplekken en ruimtenummers genoteerd en SSC-ICT de plaatsen van monitoren en aansluitingen.

Elsinga: “Dit project maakt duidelijk dat concrete en actuele vastgoedinformatie zorgt voor een zo goed mogelijke invulling van de beheerdersfunctie door het RVB. Nauwe samenwerking met omgevingspartijen is daar echt voor nodig”.

Foto: Voor de renovatie van het Binnenhof in Den Haag is gebruik gemaakt van een 3D-scan (foto Rijksvastgoedbedrijf).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.