Dikke Dudok Digitaal compleet

Op de valreep van het nieuwe jaar is-ie compleet: www.dudok.org. Alle 136 ooit gebouwde werken van architect en stedenbouwkundige Willem Marinus Dudok (1884 – 1974) bij elkaar in tekst en beeld. De Dikke Dudok Digitaal, zeg maar. Een digitale catalogus voor liefhebbers, maar ook voor mensen die er nog weinig van weten. Een online plaatjesboek, met korte verhaaltjes over elk afzonderlijk werk.

Initiatiefnemer Peter Veenendaal hoopt dat het ook een levend document wordt. “De site is natuurlijk nooit klaar. Er komen altijd nieuwe of betere plaatjes of filmpjes van Dudoks werk beschikbaar. Ik hoop dat veel mensen hun eigen beelden opsturen. Dan geven wij ze een plek”.

Te horen

Dudok is ook zelf op de website te beluisteren. Veenendaal ontdekte onlangs in de archieven van Beeld en Geluid een radiofragment uit 1954, waarin de architect terugkijkt op zijn carrière als bouwmeester.

“Het is fantastisch om hem te horen spreken. Hij is heel kritisch op zichzelf. En hij hoopte toen, op zijn 70e verjaardag, dat hij zijn mooiste werk nog zou gaan maken. Dat is niet gelukt”, aldus Veenendaal. Het mooiste werk van Dudok is en blijft volgens hem het Hilversumse raadhuis. “Maar de oude Bijenkorf in Rotterdam komt er dicht bij in de buurt”. Ook dat bouwwerk, gebombardeerd door de Duitsers in 1940, is in volle glorie te bewonderen op www.dudok.org.