Documentaire de Rooswijk op YouTube

De derde documentaire over de archeologische opgraving van de Rooswijk, een schip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), is sinds vandaag (maandag 28 september) te zien. Het vaartuig verging op 9 januari 1740, één dag na vertrek, op de Goodwin Sands vlak voor de kust van Engeland.

In 2016, 2017 en 2018 hebben de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Historic England de Rooswijk onderzocht en opgegraven in samenwerking met MSDS Marine. De driedelige documentaire is nu op You Tube te bekijken.

Drie delen

De opgravingen van de Rooswijk zijn nauwkeurig vastgelegd in documentaires. De eerste documentaire behandelt de verkenningsexpeditie in 2016. Hierin komt de reden van het onderzoek aan bod, de geschiedenis van het schip en de methoden en technieken die gebruikt zijn om het wrak in kaart te brengen en te waarderen.

De tweede documentaire focust op de opgravingsexpeditie uit 2017 en laat experts aan het woord over de vondsten, de techniek van registratie, hoe een onderwater opgraving wordt uitgevoerd en hoe het publiek wordt meegenomen in het verhaal.

De derde en nieuwste documentaire tenslotte geeft uitleg over de post-opgravingsperiode waarin gegevens worden uitgewerkt, objecten worden geconserveerd en vondsten verder worden onderzocht.

De documentaires geven samen een goed beeld van het proces en de inzet die nodig is om een scheepswrak op de bodem van de Noordzee te onderzoeken. Ze zijn een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in onderwaterarcheologie en de geschiedenis van de VOC.

Verder lezen en kijken

Meer over het project #Rooswijk1740 staat op de website van de RCE, op de digitale tentoonstelling gecreëerd door het Huygens Instituut en op de database MaSS waar verhalen over wrakken en onderwater sites zijn verzameld.

Foto: Screenshot uit The Rooswijk part 3: The Legacy of the Rooswijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.