Bekken ‘Doesburgse’ mammoet 49.000 tot 43.000 jaar oud

De mammoet, waarvan mei vorig jaar in de IJssel bij Doesburg een bekken is gevonden, moet 49.000 tot 43.000 jaar geleden in Nederland hebben rondgewandeld. Van het bekken en een schedelfragment is een klein stukje bot afgezaagd om de datering vast te kunnen stellen. Het onderzoek is uitgevoerd met behulp van koolstof.

Om het bekken en het schedelfragment voor de toekomst te bewaren, is conservering noodzaak. De botten lagen duizenden jaren op grote diepte in vochtige bodem, waardoor ze goed bewaard zijn gebleven. Eenmaal uit het water, zijn ze echter kwetsbaar. De beenderen drogen uit en vallen uit elkaar. Daarom liggen ze al enkele maanden in een groot bad bij ADC ArcheoProjecten.

Tentoonstelling

De mammoetbotten worden langzaam en onder gecontroleerde omstandigheden gedroogd en geïmpregneerd. Dat proces duurt circa een half jaar.

Ook worden de bekkenhelften, die tijdens de graafwerkzaamheden in drie delen waren gebroken, weer aan elkaar gemonteerd. Naar verwachting is het bekken eind 2020 te bezichtigen in de oude hal van het stadhuis van Doesburg.

Nederlandse mammoeten

Het IJsseldal behoort tot de grootste mammoetkerkhoven ter wereld. Je loopt er over duizenden mammoeten en neushoorns. Maar het ligt allemaal op grote diepte.

De Nederlandse bodem barst van de mammoetresten. Vooral waar wordt gebaggerd en diep wordt gegraven komen fossielen aan de oppervlakte. Desondanks worden complete skeletten in Nederland nooit gevonden.

De jongste mammoet uit Nederland dateert van 21.000 jaar geleden. Aangenomen wordt dat de dieren na die tijd ook niet meer in Nederland voorkwamen. Toen de mammoet al uit ons land verdwenen was, wist hij op andere plekken nog te overleven.

Wrangel

De jongste mammoetfossielen komen van Wrangel. Dat eiland ligt in de Oost-Siberische Zee, zo’n 200 kilometer ten noorden van de Siberische kust.

De ouderdom van deze mammoeten is bepaald op 7.000 tot 3.900 jaar. Een en ander betekent dat er nog wolharige mammoeten leefden in de tijd dat de grote piramiden werden gebouwd.

Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat de mammoet uitstierf doordat zijn favoriete leefgebied, de mammoetsteppe, verdween. De huidige toendra’s zijn veel drassiger dan de mammoetsteppe, de grote beesten konden daar kennelijk niet goed uit de voeten.

Foto: In het voorjaar van 2019 werd in Doesburg een mammoetbekken gevonden. Dat wordt klaar gemaakt voor expositie en is eind 2020 te bezichtigen in het stadhuis.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.