Ga naar de inhoud

Doopsgezinde kerk in Rotterdam wordt Muziekwerf

Verscholen achter het Hofplein staat een klein markant gebouw uit 1951, de laatste Doopsgezinde kerk in Rotterdam. Volgend jaar wordt een begin gemaakt met de transformatie van het pand tot ‘dynamische plek voor jeugdorkesten en -koren’.

Eind 2019 verwierf de stichting Droom en Daad het kerkgebouw aan de Noordmolenwerf vanwege zijn kenmerkende architectuur, prominente locatie in het stadshart en culturele mogelijkheden.

Passende bestemming

 Afgelopen jaar is onderzoek gedaan naar passende toekomstige bestemmingen en bouwkundige mogelijkheden. Uitkomst: onder de nieuwe naam Muziekwerf wordt de kerk omgetoverd tot Nederlands eerste permanente oefen- en concertlocatie, specifiek bedoeld voor kinderen en jongeren.

Ter plekke kunnen jeugdensembles straks onder één dak creëren, repeteren en presenteren. Plezier in het ‘samen muziek maken’ staat mettertijd te allen tijde centraal.

Inspirerende ontmoetingsplek

De Muziekwerf wordt volgens de initiatiefnemers een inspirerende ontmoetingsplek voor Rotterdamse jongeren van 6 tot 26 jaar, van beginner tot professional en hun publiek.

De werf wil meer kinderen langer samen muziek laten maken door het faciliteren van een divers aanbod muziekgezelschappen.

De stichting Droom en Daad beoogt hiermee de ontwikkeling van Rotterdamse jeugdorkesten en -koren een impuls te geven en daarmee bij te dragen aan de muzikale ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het imposante Flentrop orgel uit 1957 in de kerkzaal blijft behouden en biedt eveneens mogelijkheden voor studenten en concerten.

Doopsgezind

 Doopsgezinden zijn van oudsher vredeskerken. In de zeventiende en achttiende eeuw trokken grote groepen doopsgezinden (of mennonieten) uit het Rijnland, de Palts en Zwitserland vanuit Rotterdam naar Amerika.

In Pennsylvania zijn de ‘Pennsylvania Dutch’ nu nog herkenbaar aan hun dialect. De onderdrukking die ze in de Oude Wereld ondergingen maakte dat zij, eenmaal in Amerika, al vroeg opkwamen voor afschaffing van de slavernij.

Om dezelfde vredelievende redenen vertrokken, eveneens via Rotterdam, veel Russische doopsgezinden naar Zuid-Amerika en Canada. Geloofsgenoten in de Maasstad vingen hen op en boden voedsel en onderdak.

Bombardement

Met het bombardement op Rotterdam in mei 1940 werd de in rococostijl gebouwde schuilkerk, de Doopsgezinde Vermaning uit 1775, verwoest.

Begin 1951 is vervolgens naar ontwerp van architect G.T.J. Kuiper de eerste steen van het huidige gebouw gelegd; in december van datzelfde jaar is daar al de eerste eredienst gehouden.

De filantropische stichting Droom en Daad wil als hoeder van Rotterdams cultureel erfgoed markante gebouwen behouden voor toekomstige generaties.

Foto: De Doopsgezinde kerk te Rotterdam wordt getransformeerd tot ‘dynamische plek voor jeugdorkesten en -koren’ (foto Loes van Duijvendijk).

2 reacties op “Doopsgezinde kerk in Rotterdam wordt Muziekwerf”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.