Ga naar de inhoud

Dorpsgemeenschap graaft mee op terrein Onstaborg

Op het terrein van de voormalige Onstaborg in Sauwerd (Gr.) wordt op maandag 9 mei begonnen met het vergroten van de sloot tot een slotgracht van acht meter breed. De lokale gemeenschap graaft mee naar sporen uit het verleden die tijdens de uitvoering naar boven komen.

De gracht werd eind 18e eeuw gedempt met puin van het Huys off de Borg van Sauwert dat toen werd afgebroken. Tijdens de werkzaamheden straks worden veel vondsten verwacht die het verhaal over de rijke geschiedenis van de plek vertellen. Reden temeer waarom gelijktijdig archeologisch onderzoek plaatsvindt. De afgegraven grond wordt minutieus doorzocht; vondsten worden gewassen en tentoongesteld in het dorp.

Betrokken

Dorpsbelangen Sauwerd-Wetsinge en de Historische Kring Ubbega zijn nauw bij het project betrokken. “We hebben inwoners van onze dorpen opgeroepen om te helpen met het zoeken, bergen en wassen van vondsten”, verklaart Jan de Groot van de Historische Kring Ubbega.

“Zo vergroten we de betrokkenheid en het enthousiasme van de gemeenschap bij de geschiedenis van de Onstaborg en ons dorp, die teruggaat tot de 14e eeuw. Opgravingsbedrijf MUG uit Leek en de Archeologische Werkgemeenschap Noord-Nederland zorgen voor instructie en begeleiding. Kinderen van de basisscholen in Sauwerd en Adorp mogen een kijkje komen nemen tijdens de graafwerkzaamheden”.

Meerjarig project

Het project Onstaborg Herbeleven ging in 2016 van start. Tijdens archeologisch vooronderzoek twee haar geleden zijn al veel vondsten gedaan: aardewerk, munten, dierlijke resten en kloostermoppen.

De oudste aardewerkscherven dateren van voor het begin van de jaartelling. Nadat de gracht in mei is verbreed, wordt in een latere fase ook de huidige sloot tussen de gracht en het Sauwerder haventje verbreed waardoor het borgterrein toegankelijk wordt voor kanoërs. Bij vorst kan de gracht mettertijd naar verwachtging dienst doen als ijsbaan en is dan verbonden met de ‘oude’ ijsbaan.

Kansrijk Groningen

Onstaborg Herbeleven komt voort uit Kansrijk Groningen, waarin overheden en organisaties (onder begeleiding van Landschapsbeheer Groningen) in allerlei programma’s werken aan de leefbaarheid.

Het programma biedt mogelijkheden voor dorpen en bewoners om hun woonomgeving te verrijken. Het voormalig Onstaborgterrein is straks een plek waar dorpsbewoners en geïnteresseerden in de geschiedenis van Groningen op hun plek zijn. Het project wordt gesteund door de gemeente Het Hogeland, de provincie Groningen en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

Foto: Groningse vrijwilligers aan het werk tijdens een opgraving (foto Jos Stöver).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.