Ga naar de inhoud

Dreiging fors tekort restauratie rijksmonumenten

Er dreigt een fors tekort in het budget voor de restauratie van rijksmonumenten. Dat blijkt uit het rapport Monitor onderhoud en restauratie niet-woonhuis rijksmonumenten inclusief de Toplijst grote restauratieopgaven. Eind vorig jaar is de restauratieopgave volgens het IPO (Interprovinciaal Overleg) in Nederland begroot op ruim 850 miljoen euro.

Provincies hebben tot taak om niet-woonhuis rijksmonumenten te restaureren. Het opknappen van die monumenten is echter duur. De werkzaamheden zijn vaak complex en vereisen speciaal vakmanschap.

Eenmalig 323 miljoen

Onder Rutte III is eenmalig 323 miljoen euro vrijgemaakt voor erfgoed, waarvan een belangrijk deel voor rijksmonumenten met een grote restauratieopgave. Dat geld is de komende kabinetsperiode echter niet langer beschikbaar.

Maar restauratie van rijksmonumenten, aldus het IPO, is een doorlopende opgave. Als één monument verbetert, verslechtert de situatie van een ander. Blijkens voornoemd rapport zit Nederland weliswaar op de goede weg en neemt het aantal monumenten in goede staat zelfs voorzichtig toe. Maar verkeert een groep iconische monumenten, van grote waarde voor de cultuurgeschiedenis, in slechte staat.

Subsidiebeleid onvoldoende

Veel mensen, weet het Interprovinciaal Overleg, voelen zich daarbij betrokken. De kosten van herstel zijn echter dusdanig hoog dat het huidige subsidiebeleid onvoldoende is. Voorbeelden zijn o.a. het Artis aquarium plus tal van kerken, kloosters, fabrieken en verdedigingswerken.

Voor deze iconen is meer geld nodig, volgens de meest conservatieve schatting circa 275 miljoen euro extra. Dat bedrag wordt hoger als het interieur, verduurzaming en de publieke ruimtes worden meegerekend.

Het IPO vindt het belangrijk dat ook het komende kabinet geld vrijmaakt voor de restauratieopgaven. “Een investering betekent bovendien meer werkgelegenheid en zou dus goed passen in een nationaal herstelplan”

‘Leefgoed’

“Erfgoed is leefgoed”, beklemtoont gedeputeerde Roy de Witte (Cultuur en Erfgoed) van Overijssel.

“Het is meer dan een verzameling stenen met historische waarde. Erfgoed brengt mensen samen en zorgt al generaties lang voor verbinding in dorpen en steden. Daar moeten en willen we zuinig mee omgaan. Daarom roepen wij het nieuwe kabinet op ook de komende kabinetsperiode te investeren in erfgoed. Zodat ook toekomstige generaties dat kunnen erven en beleven”.

Meer weten

Het rapport Monitor onderhoud en restauratie niet-woonhuis rijksmonumenten inclusief de Toplijst grote restauratieopgaven is hier te lezen.

Meer weten over de problemen van leegstaand erfgoed, de verbinding tussen ruimtelijke opgaven en iconische monumenten? Bekijk video’s over Artis, Landgoed t’ Medler en de Marcellinuskerk hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.