Ga naar de inhoud

Drenthe steunt projecten Koloniën Weldadigheid

Gedeputeerde Staten van Drenthe dragen 145.000 euro bij aan projecten in het UNESCO Werelderfgoed Koloniën van Weldadigheid (Frederiksoord-Wilhelminaoord en Veenhuizen). Het gaat o.a. om 60 mille voor het opknappen van de ruimtelijke omgeving van het zogenoemde Maallustcomplex.

Verder is 50.000 euro beschikbaar voor het project Land en Bouw. In dit project in Veenhuizen werken ontwerpers, ondernemers, boeren, het Nationaal Gevangenismuseum en de Stichting de Nieuwe Rentmeester samen aan alternatieve vormen van landbouw en duurzame bouw in het Werelderfgoedgebied. Daarnaast ligt er 35.000 euro klaar voor twee projecten in Frederiksoord-Wilhelminaoord: een symposium over armoede in Museum de Proefkolonie en de Kolonistendag in Frederiksoord.

Maallustcomplex

Het drukbezochte Maallustcomplex is een belangrijke plek in de Kolonie van Weldadigheid Veenhuizen. Alle landbouwproducten van de kolonie werden er verwerkt; tegenwoordig staat het nog steeds in het teken van voedsel.

Het complex telt meerdere gebouwen, waarin o.a. een brouwerij, een eetcafé en een 0kaaswinkel zijn gevestigd. Met de bijdrage van de provincie kan de omgeving van het complex opgeknapt worden op een manier die past bij de Werelderfgoedwaarden en de uitstraling van het dorp Veenhuizen als geheel. Zo komt er dezelfde bestrating als rond het voormalige Tweede Gesticht: klinkers in plaats van asfalt. Ook wordt een plan gemaakt om het complex op lange termijn beter onderdeel te laten worden van het UNESCO Werelderfgoed Veenhuizen. Bijvoorbeeld door het uitbreiden van bestaande informatieborden en verbetering van beleefpunten.

Land en Bouw

In het initiatief Land en Bouw, vanuit het dorp Veenhuizen zelf, worden alternatieven ontwikkeld, die erop gericht zijn om boeren ter plaatse een toekomst te bieden en om monumenten in het gebied te verduurzamen met natuurlijke (biobased) en lokale materialen. Met oog voor hoe de geschiedenis van het gebied en de erfgoedstatus een plek kunnen krijgen in de te ontwikkelen alternatieven.

Symposium en Kolonistendag

Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe vaste expositie over armoede Kans Arm in De Proefkolonie houdt het museum op 17 oktober 2024 (Wereld armoededag) een symposium onder de titel Armoede toen en nu. Op 20 oktober is er daarnaast een ‘Kolonistendag’ in Frederiksoord, bij wijze van feestelijke publieksopening.

Deze activiteiten vergroten volgens GS van Drenthe de aandacht voor armoede in heden en verleden, en voor het UNESCO Werelderfgoed Koloniën van Weldadigheid. Het maatschappelijk doel van het symposium en de expositie is om armoede bespreekbaar te maken en taboes te doorbreken. “Dat is belangrijk, want armoede gaat als thema gepaard met veel stigma’s en vooroordelen. Dat geldt in het bijzonder voor inwoners die zelf geen ervaring hebben met armoede”, aldus Gedeputeerde Staten.

De vaste tentoonstelling is dusdanig van opzet dat bezoekers reflecteren op hun eigen opvattingen en kennismaken met verschillende gezichten van armoede in Nederland. “Dat moet de bekendheid met het leven in armoede en het begrip ervoor vergroten”.

Siteholder

De provincie Drenthe is sinds 2021 in de rol van siteholder verantwoordelijk voor het management en beheer van het UNESCO Werelderfgoed Koloniën van Weldadigheid in Nederland. Kerntaak is het ontwikkelen van het Werelderfgoed door het te beschermen en door het uitdragen van de unieke waarden. Door middel van recreatie en toerisme, ruimtelijke ontwikkeling en culturele activiteiten wordt daar invulling aan gegeven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.