Drents Agrarisch Erfgoed behoudt en beschermt

Drenthe beschikt over interessant historisch erfgoed. Van hunebedden tot de Koloniën van Weldadigheid, de laatsten zijn onlangs bestempeld tot UNESCO-werelderfgoed.

Maar ook karakteristieke boerderijen met bijbehorende schuren en erven zijn opmerkelijke bakens in het Drentse landschap. Om die te behouden en te beschermen is de stichting Drents Agrarisch Erfgoed (DAE) opgericht. De officiële lancering is op woensdagavond 27 oktober.

Kwaliteit en leefbaarheid

De nieuwe stichting richt zich niet alleen op ensembles boerderijen, bijgebouwen en erven, maar ook op Drents agrarisch cultuurlandschap. Doel is onder meer een bijdrage te leveren aan de kwaliteit en leefbaarheid van het platteland in de provincie.

In Drenthe zijn de historie, de invloed van de natuur en de mens in het landschap nog steeds zichtbaar. Natuur en cultuur gaan er hand in hand, waarbinnen het agrarisch erfgoed met zijn boerderijen, keuterijen, schuren, erven en landerijen beeldbepalend is.

Het leven op het platteland staat in heel Nederland almaar meer in de belangstelling. Daarnaast vragen energietransitie, aanpassing van de landbouw, herstel van de biodiversiteit, verstedelijking en klimaatadaptatie aandacht. Opgaven die ook gevolgen hebben voor de inrichting van Drenthe.

Behoud erfgoed

De stichting wil zich inzetten voor behoud van het agrarisch erfgoed, opdat ook dat op duurzame wijze doorgegeven kan worden aan generaties na ons. Daartoe werkt zij samen met partners als Het Drentse Landschap.

Tevens initieert de stichting naar eigen zeggen werkgroepen met vrijwilligers, zoals die voor de boerenerven. Deze wil bewoners ondersteunen in het laten inpassen van het boerenerven in het ingetogen en sobere Drentse landschap.

Projecten en initiatieven worden gedeeld via het digitale platform www.drentsagrarischerfgoed.nl. Belangstellenden kunnen daar ook terecht voor informatie en vragen over het Drents agrarisch erfgoed, zoals over de subsidiemogelijkheid uit het Boerderijenfonds het komend jaar.

Voordracht

Daarnaast geeft de stichting Drents Agrarisch Erfgoed publiek voorlichting via bijeenkomsten en publicaties. De eerste staat gepland op 27 oktober.

Hoogleraar Theo Spek van de Rijks Universiteit Groningen verzorgt bij die gelegenheid een voordracht over Agrarische landschappen van Drenthe: een eeuwenoud erfgoed met een grote toekomst. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.drentsagrarischerfgoed.nl

Foto: Anneke Bloema.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.