Drie genomineerden voor Gouden Terebinth 2016

Begraafplaats-Dinxperlo-300x225

De Stichting tot Instandhouding van Historische Begraafplaatsen in Tiel e.o., de gemeente Aalten en de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) zijn genomineerd voor De Gouden Terebinth. Deze funeraire prijs van Vereniging De Terebinth wordt op 16 januari voor het eerst uitgereikt.

Winnaar van de nieuw ingestelde award is de instantie of persoon die zich volgens de jury in 2014-2015 uitzonderlijk heeft ingezet voor behoud van funerair erfgoed.

Criteria

De genomineerden zijn geselecteerd uit vijftien aanmeldingen. Belangrijk criterium voor de prijs is dat een begraafplaats niet alleen gerestaureerd wordt, maar ook een toekomstbestendige inbedding krijgt.

Dus moet, bijvoorbeeld, geïnvesteerd zijn in betrokkenheid van de buurt en in de relatie met de overheid. Een ander beoordelingscriterium is dat aan effectieve voorlichting/pr wordt gedaan via een website, rondleidingen, dvd’s of publicaties.

Een goede herbestemming van de (historische) begraafplaats, bijvoorbeeld heropening als begraafplaats, wandelpark of het aanbod van een programma met muziek- en toneelvoorstellingen, is ook van gewicht. Betaalde inzet van professionals is volgens de initiatiefnemers zeker goed, maar zij achten het van cruciaal belang dat bij restauratie en beheer ook enthousiaste vrijwilligers betrokken zijn, vooral jongeren.

Jury

Vereniging De Terebinth legt de projecten van de genomineerden nu voor aan een deskundige jury.

Die bestaat uit Laura Cramwinckel, funerair specialist en verbonden aan Uitvaartmuseum Tot Zover in Amsterdam, Piet Verhoeven, monumentendeskundige en voormalig hoofd Monumentenzorg bij de gemeente Alkmaar en Willem Zieleman, groendeskundige en hoofd Tuindienst Paleis Het Loo.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van De Terebinth op 16 januari in Utrecht krijgen de genomineerden de gelegenheid hun project te presenteren en maakt de jury de winnaar bekend.

Aanmeldingen

Tot 20 oktober konden voor de nationale prijs kandidaten worden opgegeven. Aangemeld zijn:

1.Vereniging Memori, Helenaveen;
2.Stichting tot Instandhouding van Historische Begraafplaatsen in Tiel en Omstreken/Ter Navolging;
3.Stichting De Oude Begraafplaats te Gouda;
4.Gemeente Aalten;
5.Stichting Oude Groninger Kerken (met Landschapsbeheer Groningen/15 jaar Kerken in het Groen);
6.Begraafplaats Groenesteeg, Leiden;
7.Kees Moerings, Gouda;
8.Joodse Begraafplaats Zeeburg, Muiden;
9.Harrie Boelé, Haarlem;
10.Stichting tot Behoud van de Oude R.K. Begraafplaats Bussum;
11.tichting tot behoud van de Oude Begraafplaats Naarden;
12.Gemeente Krimpenerwaard;
13.Werkgroep Hôf en Toer, Huizum;
14.Stichting In Paradisum, Nijmegen e.o.;
15.Begraafplaats Bergklooster, Zwolle.

Stimulans

Vereniging De Terebinth wil met het uitreiken van de Gouden Terebinth personen en instellingen stimuleren zich in te spannen voor behoud van de traditionele begraafplaats en funerair erfgoed in bredere zin.

Graven en andere gedenkmonumenten vertellen immers over het verleden en over de Nederlandse identiteit. “Ze horen net zo bij de vaderlandse geschiedenis als molens, kerken en kastelen. Aandacht voor oude grafmonumenten brengt die historie weer tot leven”, aldus de initiatiefnemers. Zie ook www.terebinth.nl.

Foto: Begraafplaats Dinxperlo.