Ga naar de inhoud

Drie plannen voor Soestdijk door naar laatste ronde

baarn-paleis-soestdijk-rijksvastgoedbedrijf-02

Drie plannen voor een nieuwe bestemming voor paleis Soestdijk gaan door naar de laatste ronde. De drie partijen mogen tot eind april 2017 een bod doen om het paleis, het landgoed en de bijbehorende gebouwen te kopen en hun plannen uit te voeren. Een vierde partij die in de race was, valt af.

Dat staat in een brief van minister Blok (Wonen) aan de Tweede Kamer. Ook de gemeenteraden van Baarn en Soest en Provinciale Staten van Utrecht zijn geïnformeerd. De gemeenten en de provincie zijn ook al eerder in de procedure betrokken.

De drie plannen zijn:

Eden Soestdijk

Dit voorstel is geïnspireerd door het Eden Project in Engeland. Soestdijk wordt een paradijs van duurzaamheid, waarbij de kwetsbaarheid van de aarde is te zien vanuit de ruimte. Het paleis gaat dienst doen als informatiecentrum. In de paleisvleugels komen interactieve wonderkamers om de fantasie en het innovatieve denken te prikkelen. In het park komt een biodome, een kas waarin het poolklimaat wordt nagebootst en het tropisch regenwoud. Hier krijgt de bezoeker een experience naar de planeet Mars. Aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg komt een duurzaam vijfsterren boutique-hotel. Op het voormalige marechausseeterrein is woningbouw (100-125 huizen) voorzien.

Made by Holland

Dit plan maakt een podium voor de innovatiekracht van Nederland. Het park wordt een proeftuin waar innovatie zichtbaar en beleefbaar wordt. Het paleis biedt ruimte aan tentoonstellingen. In de vleugels kunnen bedrijven en kennisorganisaties ruimte huren om hun nieuwste innovaties te presenteren. Aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg is ruimte voor ontvangsten en evenementen. Er is horeca (ook hotels) op verschillende plekken op het landgoed. Op het terrein van de voormalige marechausseekazerne komen 65 (half)vrijstaande woningen.

Nationaal Ensemble

Het idee is van Soestdijk weer een buitenplaats te maken, waar bezoekers in het park kunnen picknicken, wandelen en sporten. In het park komen ook horecapunten. Het paleis ondergaat geen grootschalige renovatie, het wordt bestemd voor ontvangsten en bezoekers. Halverwege het parkbos komt een nieuw paviljoen als publiekstrekker, dat aansluit op een nieuwe as: het Grand Canal. In het paviljoen is een Cathédrale d’Images gedacht, met grote hoge projecties over uiteenlopende onderwerpen op de wanden, speciale effecten en ruimtevullende muziek. Op het voormalige marechausseeterrein staat een villawijk gepland met circa 40 (half)vrijstaande woningen. Aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg zijn 70 appartementen en herenhuizen voorzien.

In orde

Een onafhankelijke commissie van deskundigen heeft alle plannen beoordeeld. De drie die door mogen naar de slotronde, voldoen alle aan de kwalitatieve eisen die gesteld waren door het rijk, de gemeenten Baarn en Soest en de provincie Utrecht.

De nieuwe bestemming van paleis en landgoed moet duurzaam en passend zijn. Restauratie is nodig, aanpassing en eventueel uitbreiding kan ook. Het plan moet financieel solide zijn, zakelijk rendabel ook op lange termijn. Verder moet het nieuwe Soestdijk toeristische en recreatieve voorzieningen bieden en openbaar toegankelijk zijn. Een nieuwe bestemming doet recht aan de cultuurhistorische en ecologische waarde van het complex. Het paleis, de bijgebouwen en het landgoed blijven een geheel.

Het vierde plan – voor een internationaal handelshuis – is afgevallen. Vooral de openstelling en de aantrekkingskracht voor het brede publiek werden onvoldoende geacht.

Beste bod telt

Aangezien de drie positief beoordeelde plannen kwalitatief aan alle eisen voldoen, telt in de laatste ronde alleen nog het bedrag dat de partijen bieden, in combinatie met eventuele voorwaarden. Naar de inhoud van de plannen wordt niet opnieuw gekeken. De drie partijen kunnen tot 28 april 2017 een bod uitbrengen. Wie het beste bod doet, mag Soestdijk kopen en beginnen met uitvoering van zijn plannen.