Ga naar de inhoud

Drie publieksnominaties Erfgoed Sterren

De Molukse tuin in Deventer, de Molenschuur Almelo en BuitenDelen in Lettele hebben een publieksnominatie in de wacht gesleept voor de Erfgoed Sterren 2021.

De afgelopen maanden kon iedereen met een plan voor de provincie Overijssel dat erfgoed verbindt aan actuele maatschappelijke opgaven meedoen met de competitie. Van de 24 ingediende plannen zijn er 9 voorgedragen, waarvan in elke categorie een door het publiek en twee door een vakjury.

Alle genomineerden maken kans op de titel Erfgoed Ster 2021 en een geldbedrag van 10.000 euro voor het verwezenlijken van hun plan. De komende maanden scherpen de makers hun voorstel aan en presenteren het aan de jury. In november worden de winnaars bekend gemaakt.

Dit jaar waren er vier categorieën: Energierijk erfgoed, Klimaatadaptatie, Sociale kwaliteit en Vakmensen gezocht. De meeste plannen zijn ingediend in de categorie Sociale kwaliteit. Voor Energierijk erfgoed was geen belangstelling. Alle plannen zijn te zien op www.hetoversticht.nl/erfgoedsterren.

Favorieten

Tussen 22 en 30 september kon iedereen stemmen op zijn of haar favoriete plan. In totaal zijn meer dan 8.000 stemmen uitgebracht.

In de categorie Sociale kwaliteit kreeg De Molukse tuin in Deventer, ingediend door de Stichting Bersama Untuk Maranatha, de meeste stemmen: 1.655.

De Molenschuur Almelo, voorgedragen door de Stichting Windkorenmolen de Hoop, is gekozen met 612 stemmen in de categorie Vakmensen gezocht. Het beoogt jonge mensen het vakmanschap van de molen en het molenaarsvak op eigentijdse manier te laten zien en ervaren.

In de categorie Klimaatadaptatie koos het publiek Buitendelen in Lettele (455 stemmen). Dit plan laat zien dat lokaal burgerinitiatief leert van het functioneren van oorspronkelijk Sallands beekdallandschap.

Vakjury

In elke categorie zijn door de vakjury aanvullend twee plannen genomineerd. In de categorie Sociale Kwaliteit zijn dat Ruiken aan de geschiedenis van Hasselt en De boerenopstand – Tot Tubbig en niet verder.

Visualisatie Pothoofdsluis en Kats van ’t rabat zijn uitverkoren in de categorie Klimaatadaptatie. Daarnaast zijn de plannen Het ambacht van vlechters en wevers in Genemuiden en Gevelwerk is vakmanschap gekozen in de categorie Vakmensen Gezocht.

Vervolg

De negen genomineerde plannen gaan met de gekregen feedback aan de slag om de jury ervan te overtuigen dat hun plan het winnende moet zijn.

De jury bestaat uit Peter Breukink, voormalig directeur van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), en Henk Baas, hoofd afdeling Landschap van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Daarnaast zijn er per categorie wisselende juryleden: Bart Buijs (directeur Het Oversticht), Zafer Aydogdu (Officer of Integration – Diversity – Emancipation Minorities bij de gemeente Deventer), Annemarie Dubbink (adviseur plattelandsontwikkeling bij Stimuland), Elsemarie Bittink (GGD Twente), Carien ten Cate (Royal Haskoning DHV), Minke van Asperen (premaster WUR), Jephta Dullaart (RCE), Anne de Jonge (adviseur Bouwend Nederland),  Eddy Gruppen (directeur ROC Twente) en Margret Brons (adviseur monumenten bij Dijkoraad Ingenieursbureau).

Nog deze maand (oktober) bezoeken de juryleden de genomineerden op de plek waar de plannen verwezenlijkt gaan worden. De indieners geven bij die gelegenheid een korte pitch en beantwoorden vragen van de jury.

In november reikt gedeputeerde Roy de Witte (Leefbaar platteland, Cultuur en Sociale Kwaliteit) de prijzen uit.

Stimuleringsprijsvraag

De stimuleringsprijsvraag Erfgoed Sterren wil laten zien dat erfgoed bij kan dragen aan actuele maatschappelijke opgaven.

Alle inzenders worden daarom geholpen hun plan uit te voeren door Het Oversticht, Kennispoort Zwolle, 4Dmakelaars, OVKK, ter Steege Bouw, ROC, Ribo, Stichting Pioneering, Waterschap Drents Overijsselse Delta, Saxion, Witteveen en Bos en Marketing Oost.

De competitie wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de ErfgoedDeal.

Foto: Deel van de tuin voor de Maranathakerk in Deventer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.