Ga naar de inhoud

Droogte bedreigt historische buitenplaatsen

Historisch groen is nog te redden, zegt de Nederlandse Kastelen Stichting (NKS), maar snel en krachtig ingrijpen is noodzakelijk

“Steeds warmere en langere periodes van droogte in de zomer, een toenemende run op grondwater en beleid dat nog (steeds) te veel is gericht op het afvoeren van water in plaats van op het vasthouden daarvan zorgen ervoor dat Nederland in rap tempo verdroogt. Voor historische buitenplaatsen betekent dit dat karakteristieke planten, bomen en struiken als rododendrons, berken en beuken bezig zijn af te sterven”.

Als droogtebestrijding niet gauw meer prioriteit krijgt, aldus de NKS, dreigen de 1.400 groene monumenten die ons land rijk is te verdorren. “Terwijl ze in de meeste gevallen al eeuwen de tand des tijds hebben doorstaan“.

Hoop

Maar er is hoop. Als de overheid, de agrarische sector en de samenleving als geheel het droogteprobleem serieus gaan nemen, dan kunnen ook historische buitenplaatsen behouden blijven.

Tot die conclusie komt onderzoeksjournalist Mattijs Smit in zijn essay De droge golf, geschreven in het kader van de Dag van het Kasteel, die op 24 mei plaatsvindt. Het landelijke publieksevenement op tweede pinksterdag heeft dit jaar als thema Wat? Water! De rol van water op kastelen en buitenplaatsen.

Volgens Maurits von Martels (agrariër, tot voor kort Tweede Kamerlid namens het CDA en eigenaar van een buitenplaats op landgoed Hessum) kan Nederland veel leren van de inrichting van landgoederen. “Natuur, landbouw, woonfuncties en soms industrie hebben er hun plek. Al die functies, belangrijk voor de toekomst van een land, grijpen op een goed ingericht landgoed in elkaar. Maar Nederland probeert die functies juist vakkundig te scheiden: hier een stukje natuur, daar een stukje landbouw”.

Betere voorlichting

Historisch geograaf Hans Renes, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, pleit voor verbetering van de voorlichting.

“Dan snappen mensen beter waarom er sluisjes worden gebouwd en waarom een rechte beek ineens bochtig wordt gemaakt. En hebben ze mogelijk scherper zicht op de effecten van hun eigen daden: lang onder de douche, overvloedig auto wassen en de hele achtertuin betegelen: wie meer weet en begrijpt, gaat er ook meer rekening mee houden”.

Andere keuzes

Auteur Smit meent, dat als eigenaren van buitenplaatsen het niet aandurven af en toe andere keuzes te maken in wat en hoe ze aanplanten, droogte hen ook in de toekomst vaker en harder zal raken. “Want zelfs als we het landschap heel goed aanpassen, verandert het klimaat gewoon verder”.

Het hele essay van Smit staat HIER.

Symposium

HIER is informatie te vinden over het begeleidende symposium over klimaatverandering en buitenplaatsen dat op 27 mei wordt gehouden.

Meer bijdragen over klimaatverandering en kastelen en buitenplaatsen staan HIER

ww.dagvanhetkasteel.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.