Twee uit de Tweede Wereldoorlog resterende Duitse munitiebunkers worden in de eerste week van september van het terrein van de voormalige Jeugdinrichting Almata in Den Dolder overgebracht naar Park Vliegbasis Soesterberg. Dit om behoud te garanderen. De bunkers zullen op de nieuwe locatie zichtbaar zijn voor bezoekers. Het Utrechts Landschap, beheerder van Park Vliegbasis Soesterberg, ziet de komst van de bunkers als aanvulling op het militaire erfgoed in het natuurpark.
Waarden
Dit type bunker, waarschijnlijk ontwikkeld door de Duitse bouwmaatschappij Organisation Todt, was geschikt voor de opslag van munitie tot een kaliber van drie centimeter. De cultuurhistorische waarde is volgens kenners hoog. De bunkers bestaan uit prefab betonnen platen op een gemetselde fundering. Zowel militair-historisch als qua bouwtechniek zijn het belangrijke voorbeelden van een scherfvrije munitieopslag in prefab elementen voor de Luftwaffe.
Na WOII zijn nagenoeg alle prefab bouwwerken van Duitse vliegbases verloren gegaan. Vermoedelijk bevinden zich alleen in Valkenburg één identiek en een aantal vergelijkbare exemplaren. In tegenstelling tot die uit Den Dolder, verkeren ze in slechte bouwkundige staat.
Nieuwe bestemming
Beide Dolderse munitiebunkers zijn afkomstig van het terrein van de voormalige buitenplaats Den Engh, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter aan Vliegbasis Soesterberg was toegevoegd, maar na de oorlog weer is afgesplitst. In 1959 herrees op de locatie de Rijksinrichting voor Jongeren Den Engh, opgevolgd door jeugdinrichting Almata. Het Rijksvastgoedbedrijf gaat het terrein overdragen aan de politie, die er een nieuwe academie wil huisvesten. Hierdoor is voor de munitiebunkers niet langer plaats.
Na overleg tussen het Nationaal Militair Museum en het Utrechts Landschap krijgen de twee overgebleven bunkers een plek op Park Viegbasis Soesterberg. Met de verplaatsing gaat de oorspronkelijke context van de bouwwerken weliswaar verloren, maar dat is volgens het Utrechts Landschap gerechtvaardigd door het behoud van de cultuur- en militairhistorische waarde en de zeldzaamheid van de objecten.
Utrechts Landschap
Het Utrechts Landschap koopt in de provincie Utrecht al bijna 100 jaar natuur en erfgoed om te behouden voor toekomstige generaties. De organisatie heeft ruim 5.800 hectare natuur en bijzonder erfgoed in beheer, waaronder meer dan 20 buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot, militair erfgoed en Steenfabriek Bosscherwaarden.www.utrechtslandschap.nl.
Foto: De bunkers zijn straks op de nieuwe locatie voor bezoekers zichtbaar (foto Paul Vesters).