E-learningplatform voor vrijwilligers in erfgoedsector

Christianne Mattijssen, sinds kort directeur Erfgoed en Kunsten bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), heeft vandaag (donderdag 7 november) het officiële startsein gegeven voor het nieuwe e-learningplatform voor vrijwilligers: Leer je Erfgoed. Mattijssen maakte dit bekend tijdens het Nationaal Monumentencongres 2019 in Deventer.

Kennisplatform

Leer je Erfgoed is bedoeld voor vrijwilligers die zich incidenteel of structureel inzetten voor het beheer en beleefbaar maken van erfgoed in Nederland. Het platform is een gezamenlijk initiatief van de ErfgoedAcademie, de Nationale Monumentenorganisatie en Nederland Monumentenland.

“Vrijwilligers zijn onmisbaar voor behoud en het openstellen van ons cultureel erfgoed. Zij staan niet voor niets centraal bij het Nationaal Monumentencongres 2019”, zegt Marlo Reeders, directeur Nederland Monumentenland, organisator van het congres en mede-initiator van het platform.

“Uit onderzoek is gebleken dat vrijwilligers behoefte hebben aan ‘verdieping’ en ‘handvatten’ voor het uitvoeren van hun vrijwilligerswerk. Met dit platform willen wij hen inspireren én de mogelijkheid bieden te leren over de zorg voor en de omgang met cultureel erfgoed. Dat is een win-win situatie, want het is ook goed voor het behoud”.

Leuk en makkelijk

Volgens Reeders is het is een ‘leuke en makkelijke manier om kennis over erfgoed op te doen met als doel vrijwilligers (nog meer) erfgoedwijs te maken’.

“Daarom willen wij een zo breed mogelijk aanbod aan modules ontwikkelen, waarmee een groot en divers vrijwilligerspubliek kan worden bediend”.

De modules op het platform hebben betrekking op diverse onderwerpen en zijn gericht op het bevorderen van inhoudelijke en praktische kennis over erfgoed. Naast een algemene introductie op erfgoed zijn er modules over houtinspectie en onderhoud, over de eigen veiligheid, maar bijvoorbeeld ook over gastvrijheid. Reeders: “Wij roepen alle erfgoedorganisaties met vrijwilligers op om zich aan te melden voor dit kennisplatform. Deelname kan als partner of als gebruiker”.

Meer informatie

Het platform Leer je Erfgoed is vanaf medio 2020 toegankelijk voor vrijwilligers. Voor vragen schrijf aan leerjeerfgoed@erfgoedacademie.nl

Foto: Christianne Mattijssen geeft tijdens het Nationaal Monumentencongres in Deventer het officiële startsein voor Leer je Erfgoed.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.