Koninklijke Bibliotheek schenkt bibliotheekkast

Sinds dinsdag 8 mei pronkt in Kasteel Arcen (Limburg) een handgemaakte bibliotheekkast, die oorspronkelijk de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag toebehoorde.

De kolossale, antieke boekenkast van ruim vier bij drie meter is aan het eind van de 19e eeuw gemaakt. In 1982 verhuisde de Koninklijke Bibliotheek naar haar huidige gebouw naast het Centraal Station, waar helaas geen plaats was voor het enorme meubelstuk. Zo belandde de bibliotheekkast in een depot. De stichting het Limburgs Landschap is blij dat de rijksdienst besloten heeft de kast naar Kasteel Arcen over te brengen.

Neo-rococo

De licht eikenhouten bibliotheekkast is uitgevoerd in neo-rococostijl. Door de golvende kap en de sierelementen heeft de kast ondanks zijn grootte een elegante vorm.

De gebeeldhouwde sierelementen sluiten mooi aan bij de rococo-elementen van de schouw en het plafond in de Groote Saal van Kasteel Arcen. Daardoor heeft de bibliotheek meteen een beeldbepalend meubelstuk waarmee de historische sfeer is hersteld. Een en ander past in het beleid het kasteel cultuurhistorisch verantwoord in te richten opdat bezoekers ervaren hoe een kasteelinrichting er uitgezien heeft. Het Limburgs Landschap vult de kast met boeken over cultuur, historie en natuur.