Een huis voor de geest

Vandaag (donderdag 16 mei) is op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen de architectuurtentoonstelling Een Huis voor de Geest geopend over twee toonaangevende architecten van de Bossche School: Dom Hans van der Laan en Jan de Jong.

De priorij op Doornburgh is een indrukwekkend voorbeeld van deze architectuurstroming en daardoor een bijzondere setting voor de expositie, die tot stand is gekomen in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut en Het Nieuwe Instituut. De tentoonstelling is te zien tot en met 1 september.

De Bossche School

De Nederlandse benedictijner monnik Dom Hans van der Laan (1904 – 1991) was een van de leidende figuren van de naoorlogse Bossche School. Zijn leerling Jan de Jong (1917-2001) ontwierp in 1966 het gebouw waar de tentoonstelling te zien is: de priorij op Buitenplaats Doornburgh.

De architectuur van de Bossche School baseert zich op het zogenoemde ‘plastische getal’, een ruimtelijke formule die de ideale maatverhouding van gebouwen bepaalt. De stroming beleefde haar hoogtepunt in de jaren ’60 en ’70, maar ook nu nog worden gebouwen ontworpen die door de Bossche school zijn geïnspireerd. Vooral de ideeën van Van der Laan over maatverhoudingen en ruimte-ervaring beïnvloeden tot op de dag van vandaag architecten wereldwijd. Leerling De Jong zei over zijn architectuur: “Het betaamt een wijs architect de ruimten te ordenen tot een plaats voor het lichaam en uitzicht voor de geest”.

Setting tentoonstelling

In de tentoonstelling Een huis voor de geest zijn originele maquettes, modellen, meubels en tekeningen van Dom Hans van der Laan te zien en diverse projecten van oud-leerlingen, onder wie Jan de Jong.

In de priorij van Doornburgh woonden van 1966 tot en met 2016 de zusters van de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf. Het is extra bijzonder een expositie over beide architecten te bezoeken in de context van een gebouw in de Bossche School.

Het ultieme huis

De tentoonstelling is samengesteld door Caroline Voet, architect en Bossche School-expert die in 2017 ook de gelijknamige tentoonstelling ontwikkelde in het Vlaams Architectuurinstituut (VAi/DeSingel) in Antwerpen.

Voet: “De expositie leidt binnen in de wereld van een leermeester en zijn student die de leer overstijgt met meesterlijke architectuur. Samen bedachten zij in Maarssen de priorij als het ultieme huis, opgebouwd uit een samenspel van binnen en buiten, van ritme en licht. Vanuit een ontdekkingstocht door haar galerijen en zalen volg je hun zoektocht naar de fundamenten van de architectuur en leer je spelen met het plastische getal”.

Beleven

Bezoekers krijgen een indruk hoe het is om in een gebouw van de Bossche School te leven.

Soundscapes brengen hen in de sfeer en de ontroerende documentaire Roosenberg van Ingel Vaikla toont het leven van vier zusters die afscheid moeten nemen van de abdij Roosenberg in Waasmunster, gebouwd door Dom Hans van der Laan.

Voor kunst en wetenschap

Doornburgh, een 17e-eeuwse buitenplaats aan de Vecht, wordt de komende jaren getransformeerd tot laboratorium voor kunstenaars en atelier voor wetenschappers. Maar ook tot podium  waar professionals, talent, leiders en publiek gelegenheid krijgen schoonheid, nieuwe inzichten en maatschappelijke verdieping te onderzoeken, te presenteren en te ervaren.

Check voor entree en openingstijden www.buitenplaatsdoornburgh.nl 

Foto: De binnentuin van priorij Doornburgh (foto Ossip van Duivenbode).