Eerherstel wandschildering LTS Leeuwarden

Begin 2021 is de voormalige christelijke Lagere Technische School aan de Cornelis Trooststraat te Leeuwarden aangewezen als gemeentelijk monument. Daarmee bleef het laatst overgebleven voorbeeld van een schoolgebouw van het nijverheidsonderwijs uit de Wederopbouwperiode in de Friese hoofdstad voor de toekomst behouden.

Kenmerkend voor scholen uit de naoorlogse periode is de gebouwgebonden kunst. Ook in de LTS aan de Cornelis Trooststraat is kunst aanwezig, waaronder een wandschildering uit de eerste bouwtijd getiteld De vlucht naar de techniek van de hand van Jan Murk de Vries (Bolsward, 1919 – Harlingen, 2015).

Restauratie

Het werk van De Vries was begin dit jaar nog in slechte conditie. Delen ervan zijn lang uit het zicht geweest door een voorzetwand en een keuken.

Na verwijdering van beide is op initiatief van de huidige gebruikers, verenigd in de Floris Verster Ateliers, een plan gemaakt voor restauratie. Op basis van een offerte van restaurator Gerard Buising zijn vervolgens fondsen geworven.

Steun

Gedurende het traject heeft de Werkgroep Monumentale Kunst van erfgoedvereniging Heemschut de gebruikers geadviseerd. Dankzij bijdragen van de gemeente Leeuwarden, het Ritske Boelema Gasthuis en het Zadelfonds kon het kunstwerk in november 2021 opgeknapt worden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.