Eerste eilanden Marker Wadden voltooid

Tien jaar na de eerste plannen voor Marker Wadden is de aanleg van de eerste vijf natuureilanden in het Markermeer afgerond. Daarmee is een droom van Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat werkelijkheid geworden.

Marker Wadden is een van de grootste natuurherstelprojecten in West-Europa waarbij met slib, klei en zand eilanden zijn aangelegd, een wereldprimeur.

In het hart van Nederland is een schitterend nieuw landschap met slikken, kwelders, duinen en rietmoeras ontstaan. Onderzoek toont aan dat op en rond de eilanden de voedselketen op gang is gekomen, de waterkwaliteit verbetert en de biodiversiteit snel groeit. Marker Wadden geeft een mooie impuls voor het herstel van waterkwaliteit en natuur in het Nationaal Park Nieuw Land.

Natuuroevers sleutel tot succes

Sleutel tot het succes in Marker Wadden is de aanleg van nieuwe oevers en ondieptes. De natuurlijke oevers zorgen voor helderder water en maken mogelijk dat slib kan bezinken.

Marker Wadden heeft volgens Natuurmonumenten aantoonbaar positieve effecten op de ontwikkeling van voedingsstoffen in het water. Er ontwikkelen zich algen, onderwaterdiertjes, schelpdieren, insecten en planten en de basis van het voedselweb wordt hersteld. Vogels en vissen komen massaal af op de nieuwe voedselrijke archipel. Met Marker Wadden is een totaal nieuw ecosysteem ontstaan.

Twee nieuwe eilanden in aanleg

Projectleider Roel Posthoorn (Natuurmonumenten), een van de geestelijk vaders, noemt het ‘bijna onvoorstelbaar’ om te zien hoe een heel nieuw landschap uit het niets tot ontwikkeling is gekomen.

Wegens het succes zijn inmiddels twee nieuwe eilanden in aanleg. Naast een aanwinst voor de natuur is Marker Wadden ook een recreatieve beleving in Nationaal Park Nieuw Land in Flevoland. Al zo’n 50.000 mensen hebben kennis gemaakt met de magie van Marker Wadden.

Natuurherstel werkt

De natuur in het Markermeer kwam in de knel doordat een ‘slibdeken’ het bodemleven verstikte en natuurlijke leefgebieden voor planten en dieren ontbraken.

Die trend lijkt te keren. Marker Wadden laat zien dat natuurherstel werkt, maar werken aan verder natuurherstel blijft volgens Natuurmonumenten nodig. De ontwikkelingen van de natuur en het bouwen met slib worden tot zeker 2023 via een uitgebreid Kennis- en Innovatieprogramma onderzocht.

Wereldwijd interesse

De innovatieve aanleg van de eilanden met slib, klei en zand wekt wereldwijd interesse. De trotse directeur-generaal Michèle Blom wijst erop, dat Rijkswaterstaat al zijn hele bestaan werkt aan waterkwaliteit, natuur en milieu.

“Onze ruim 200 jaar ervaring met dit type projecten bewijst zich ook hier. Echt mooi dat onze expertise en ervaring zich uitbetaalt in een enorme natuurverbetering”.

Samenwerking

De aanleg van Marker Wadden, een initiatief van Natuurmonumenten, wordt uitgevoerd door Boskalis.

Verwezenlijking van de eerste vijf eilanden is o.m. bekostigd uit een startbijdrage uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Ook de ministeries Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Infrastructuur en Waterstaat hebben bijgedragen, evenals de provincies Flevoland en Noord-Holland.

De aanleg van de twee nieuwe eilanden wordt grotendeels mogelijk gemaakt door financiering uit de Programmatische Aanpak Grote Wateren van beide ministeries.

Neem zelf een kijkje

Voor wie Marker Wadden wil bezoeken: de veerdienst brengt belangstellenden in ongeveer drie kwartier naar het eiland.

Geniet van de weidsheid, maak een wandeling, observeer de vogels en zie hoe de nieuwe natuur ontluikt. Reserveer hier je bootticket.

Onlinelezing

Marker Wadden is begonnen als ‘Droom van een vogelparadijs’. Wat stond er tussen droom en daad en hoe gaat het nu met de vogels en de vissen? Roel Posthoorn en Liesbeth Bakker nemen liefhebbers op 9 juni in een onlinelezing mee in het bijzondere verhaal. Schrijf je hier in.

Foto: Peter Leenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.