Eerste Kamer stemt in met Invoeringswet Omgevingswet

De Eerste Kamer heeft op dinsdag 11 februari ingestemd met de Invoeringswet Omgevingswet. De wet bundelt en vereenvoudigt de regels voor ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving en versnelt besluiten over projecten.

Regelgeving wordt hierdoor eenvoudiger en biedt ruimte voor lokaal maatwerk. Uitgangspunt van de wet is een goede balans tussen het beschermen en benutten van de fysieke leefomgeving.

Verantwoordelijk minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) is blij met de steun in de Senaat. “We hebben een scherp en constructief debat gevoerd over participatie, rechtsbescherming en een zorgvuldige invoering”.

Maatschappelijke opgaven

De Omgevingswet is nodig om maatschappelijke opgaven als woningbouw, energietransitie, natuur en bereikbaarheid geïntegreerd aan te pakken.

De regels van de gemeente over de fysieke leefomgeving worden straks gebundeld in één omgevingsplan. Provincies en waterschappen werken met de regels in de omgevings- en waterschapsverordening. Daarnaast stelt elke provincie, iedere gemeente en het rijk een omgevingsvisie op met de lange termijnambities voor de leefomgeving.

Omgevingsloket

In het Omgevingsloket komt de regelgeving samen en kan iedereen straks zien welke regels er gelden in een gebied.

Men kan er vergunningen aanvragen en de vergunningsprocedure wordt verkort: het uitgangspunt wordt 8 weken in plaats van 26 weken. Het blijft daarnaast mogelijk een vergunning schriftelijk aan te vragen.

Ingangsdatum

Rond de zomer wordt samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Unie van Waterschappen, het IPO, het rijk en de Staten Generaal besloten of de Omgevingswet per 1 januari 2021 ingaat.

Een van de voorwaarden is dat de wetgeving en het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) voldoende zijn geïmplementeerd bij alle overheden. De komende periode informeert minister Van Veldhoven de betrokken partijen maandelijks over de voortgang van de implementatie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.