Meteen naar de inhoud

Eerste project Boerderijenfonds in gebruik

Het eerste project dat met een bijdrage van het Boerderijenfonds tot stand is gekomen is opgeleverd. Het betreft herbestemming van de Karkooi, een rijksmonumentale wagenschuur die behoort tot het boerderijencomplex De Pekhoeve in het Brabantse dorp Ulvenhout.

De schuur is het laatste onderdeel van een voormalig agrarisch ensemble dat geheel is gerestaureerd en omgetoverd tot het sociale en culturele hart van Ulvenhout. De Karkooi is herbestemd tot kinderdagverblijf en dorpskamer met een ontmoetingsruimte en een ruilbibliotheek.

Maatschappelijke functie

De Karkooi vervult anno nu een belangrijke maatschappelijke functie, temeer omdat de toenmalige bibliotheek jaren geleden is weggesaneerd. Veel vrijwilligers, die zich voor het project hebben ingezet, blijven in de toekomst actief betrokken.

Niet alleen is het aanzien van het terrein rond boerderij De Pekhoeve volgens betrokkenen sterk verbeterd, ook is met deze herbestemming toekomstbestendig gebruik van de Karkooi gegarandeerd.

Het project in Ulvenhout behoorde in 2020 tot de eerste gehonoreerde projecten van het Boerderijenfonds. De afgelopen twee jaar zijn er tot dusver achttien goedgekeurd, waarvan acht in uitvoering. Drie worden naar verwachting begin volgend jaar opgeleverd.

Stimuleringsfonds

Het Boerderijenfonds, een initiatief van de stichting Agrarisch Erfgoed Nederland, is een landelijk stimuleringsfonds voor herbestemming, in combinatie met verduurzaming en restauratie van agrarisch erfgoed.

Het richt zich op onderscheidende herbestemmingsprojecten van historisch waardevolle boerderijen, die bijdragen aan een toekomstbestendig platteland.

Het fonds, dat samenwerkt met het Nationaal Restauratiefonds, is mogelijk gemaakt met steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het ministerie legde voor de periode 2020-2023 vijf miljoen euro in. Met dit geld kunnen 25 tot 30 projecten worden ondersteund.

Foto: Karkooi na oplevering (foto Kees den Bieman).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: