Ga naar de inhoud

Eerste SOGK-kerk op zonne-energie

Kerk te Garmerwolde. Interieur. opdracht Annemieke Woldring  stichting Oude Groninger Kerken   DUNCAN WIJTING FOTOGRAFIE DWF

De kerk van Garmerwolde maakt als eerste kerk van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) gebruik van zonne-energie. Het laat-romaanse rijksmonument nabij de stad Groningen wordt veelvuldig en voor allerlei activiteiten gebruikt.

Door stijgende energielasten is het volgens de SOGK steeds moeilijker de exploitatie rond te krijgen. Maar de kerk van Garmerwolde kan de toekomst met gerust hart tegemoet zien sinds de plaatsing van een energiezuinige cv-ketel en het aanbrengen van zonnepanelen op het bijgebouwtje. Hierdoor gaan de kosten van energie omlaag, zodat gebruik van het gebouw ook op lange termijn is veiliggesteld.

Interieur

Wie de kerk, met haar meloenvormige gewelven, binnenkomt, wordt getroffen door de bijzondere gewelfschilderingen en het opmerkelijke interieur.

In het gebouw zetten vrijwilligers diverse activiteiten op touw, zoals concerten, tentoonstellingen en theatervoorstellingen. Ook vinden in het godshuis nog steeds regelmatig kerk-, rouw- en trouwdiensten plaats.

Foto: Interieur kerk Garmerwolde (DuncanWijting/SOGK).