Eerste stap restauratie eendenkooi Bornem

De eendenkooi in Bornem is waarschijnlijk de oudste eendenkooi van Vlaanderen en mogelijk zelfs van heel Europa. De laatste decennia is de kooi echter niet langer in gebruik en werd ze niet meer onderhouden.

Dat is ook de adviesgroep United Experts niet ontgaan. Ter gelegenheid van haar 25e verjaardag biedt de groep de Stichting Kempens Landschap gratis advies ter waarde van 5.000 euro voor het opstellen van een erfgoedbeheerplan.

Beschermd monument

De eendenkooi in Bornem ligt langs een oude arm van de Schelde. Het  beschermde monument maakt deel uit van het kasteeldomein van graaf de Marnix de Saint-Aldegonde. De eerste vermelding dateert van 1318.

Eeuwenlang werd het bouwwerk  – model voor soortgelijke kooien in omringende landen – gebruikt om wilde eenden te vangen, deels voor eigen consumptie, deels om te verkopen. Aan die praktijk kwam met het verbod op het vangen van wilde eenden voor consumptie in 1973 een einde.

Hefboomproject

Volgens Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van het Kempens Landschap, is de eendenkooi Bornem in 2018 opgenomen in het hefboomproject Van steen tot steen langs de Schelde, gesubsidieerd door Toerisme Vlaanderen.

“Dit project wil in de Scheldevallei een netwerk van erfgoedsites vormen. De eendenkooi zou in de vallei een toeristische trekpleister kunnen worden. Op het ogenblik is de constructie helaas in te slechte staat om ze open te kunnen stellen voor bezoekers. Toerisme Vlaanderen en het agentschap Onroerend Erfgoed vroegen ons daarom de kooi te restaureren en te beheren. De vijf betrokken partijen – het domein van Bornem NV, Toerisme Vlaanderen, de gemeente Bornem, het Regionaal Landschap Schelde-Durme en de Stichting Kempens Landschap – ondertekenden daartoe eind vorig jaar een overeenkomst”.

Erfgoedbeheerplan

Jan de Haes, eveneens gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van het Kempens Landschap, zegt dat voor de restauratie van de beschermde eendenkooi een erfgoedbeheerplan nodig is.

“In zo’n plan onderzoeken we het monument en leggen we vast hoe de kooi tijdens de komende 24 jaar gerestaureerd en onderhouden moet worden. Bij het opstellen van het beheerplan wordt de Stichting Kempens Landschap bijgestaan door de adviesgroep United Experts. Samen met het agentschap Onroerend Erfgoed gaan we werk maken van dit interessante dossier”.

Blij

Burgemeester Kristof Joos toont zich intussen een verheugd bestuurder. “De eendenkooi is in Bornem een speciaal stukje erfgoed. Wij zijn blij dat de Stichting Kempens Landschap zich geëngageerd heeft de kooi te restaureren. We kijken alvast uit naar de openstelling voor het grote publiek”.

Foto: Vangpijp eendenkooi Bornem (foto Natuurmonumenten).

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.