Eerste steenlegging Romeinse Fort Fectio

Castellum Fectio-1

Op woensdag 4 februari is in Bunnik de eerste steen gelegd voor de visualisatie van Castellum Fectio. Gedeputeerde Mariëtte Pennarts (cultuur) legde de eerste steen van een betonnen plint waarmee de bouw van dit kunstwerk van het fort is begonnen.

Naar verwachting wordt de bouw in mei dit jaar afgerond .De constructie betreft een van de grootste verbeeldende kunstwerken van Nederland met een totale lengte van 640 meter.

Daarnaast worden de paden, de locatie van de gebouwen en het dorp (de vicus) rond het fort zichtbaar gemaakt. Er zijn diverse elementen ontworpen die de verschillende wijzen van archeologie door de eeuwen heen laten zien en tevens een goed beeld van de Romeinse tijd weergeven.

Castellum Fectio was het eerste Romeinse hulptroepen fort in Nederland. Het bouwwerk is uniek omdat het de grootste vindplaats van Romeins materiaal in Noordwest Europa is.

Door de aanleg van Castellum Fectio krijgen bezoekers een beeld van de grootte van dit castellum , 3 hectare, en het dorp, de vicus Zij worden meegenomen in het verhaal van de geschiedenis van de Romeinen en kunnen dit in deze verbeelding zelf beleven.

Castellum Fectio is onderdeel van de Romeinse Limes www.romeinselimes.nl, het cultuurhistorischw monument dat op de nominatie staat voor een plaats op de UNESCO werelderfgoedlijst . Aangezien het naast het in aanbouw zijnde Waterliniemuseum ligt, krijgt de regio Utrecht in Vechten er in 2015 een mooie toeristische attractie bij.

De provincie Utrecht investeert een miljoen euro in het project en via Europese subsidies komt daar nog eens een half miljoen bij.

Foto: Gedeputeerde Mariëtte Pennarts legt de eerste steen van de Plint.