Eeuwenoude zonnewijzer terug in kasteeltuin

Twintig jaar is de zonnewijzer van zijn plek geweest. Maar nu is hij terug in de kasteeltuin van Kasteel Amerongen, volledig gerestaureerd. De sokkel van de zonnewijzer is eveneens hersteld.

Legaat

Tuinbaas Ruud Elbertse: “De zonnewijzer is door gebrek aan financiële middelen voor restauratie in de schuur bewaard. Een legaat dat ons ten deel viel maakte de opknapbeurt mogelijk”.

Tijdens het restauratieproces kwam de smid van Smederij Rombout erachter dat er eerder delen vernieuwd en opnieuw gelast zijn. Het brede deel waar de cijfers op staan is niet origineel, het materiaal is nieuwer en vermoedelijk niet gesmeed. De dikke gouden cirkel is waarschijnlijk het oudst. Die stamt naar schatting uit de 18e eeuw.

Equatoriale ring

De zonnewijzer is nauwkeurig op het noorden afgesteld, de tijd is er goed mee te bepalen. Het is een equatoriale ringzonnewijzer, waarbij de schaduw van de poolstijl op een equatoriale ring valt waar de urenschaal op is aangebracht.

Bij het aflezen moet men rekening houden met een tijdsvereffening wegens verschil van de zonnestand per datum en verschil in zomertijd.

De sokkel is opgeknapt door steenrestaurator Nicolas Verhulst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.