Ga naar de inhoud

Effecten stikstof op Veluwe ook op Utrechtse Heuvelrug

De negatieve effecten van stikstof op de natuur van de Veluwe spelen zeer waarschijnlijk ook op de Utrechtse Heuvelrug. Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisnetwerk Ontwikkeling en Beheer Natuurkwaliteit (OBN) in Driebergen. Het eindrapport van de studie is vandaag (5 december) overhandigd aan directeur-bestuurder De Kruif van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Veel is al bekend over de negatieve effecten van stikstof op natuur en bodem in de Europees beschermde Natura2000 gebieden zoals de Veluwe. Over de gevolgen voor andere natuurgebieden zoals de Utrechtse Heuvelrug is minder kennis voorhanden.

Terreinbeheerders zien echter dat ook daar het nodige aan de hand is, waaronder vergrassing van heide, sterfte van eiken en plakkaatvorming door mos in stuifzandgebieden.

Meetnet

Het Utrechts Landschap heeft Kennisnetwerk OBN gevraagd te onderzoeken of de data over de Veluwe ook bruikbaar zijn voor de Utrechtse Heuvelrug. Conclusie: zeer waarschijnlijk spelen de negatieve effecten van stikstof op de Veluwe ook op de Heuvelrug – de geomorfologie, bodems, vegetatietypen en stikstofbelasting zijn (deels) vergelijkbaar.

In zijn eindverslag bespreekt de OBN maatregelen die de negatieve gevolgen van stikstof kunnen verminderen. Belangrijk advies is om een meetnet in te stellen om de bodemkwaliteit op de Utrechtse Heuvelrug structureel te meten. Daarmee zouden verbeteringen en knelpunten kunnen worden vastgesteld.

Dankzij de meetgegevens kan ook actie worden ondernomen voordat kenmerkende planten- en diersoorten zijn verdwenen. Het rapport van de OBN is gepubliceerd op www.natuurkennis.nl.

Utrechts Landschap

Het Utrechts Landschap beschermt sinds jaar en dag natuur en erfgoed in de provincie Utrecht. De natuurorganisatie koopt natuur en erfgoed om het te behouden voor toekomstige generaties.

Op het ogenblik beheert het Utrechts Landschap 5.946 hectare natuur, 25 buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot en de Steenfabriek Bosscherwaarden. De meeste gebieden en monumenten zijn open voor publiek. Het werk van de organisatie is mogelijk dankzij 35.000 donateurs (beschermers), 785 vrijwilligers en 82 bedrijfsvrienden. www.utrechtslandschap.nl

Foto: Heidevelden op de Utrechtse Heuvelrug vergrassen door de neerslag van stikstof (foto  Renk Ruiter).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.