Meteen naar de inhoud

Eindhoven wint BNG Bank Erfgoedprijs 2022

Eindhoven is verkozen tot beste erfgoedgemeente van Nederland. Uit handen van burgemeester Klaas Smid van Noordenveld ontving wethouder Rik Thijs (openbare ruimte en groen) gisteren (donderdag 2 juni) in het Gevangenismuseum te Veenhuizen de BNG Erfgoedprijs 2022 ter waarde van 25.000 euro. Thema dit jaar was erfgoed en kunst.

De Regio Oost Achterhoek sleepte de Publieksprijs in de wacht. Zij kreeg met afstand de meeste publieksstemmen van inwoners en geïnteresseerden.

Brede kijk op erfgoed

De jury wees Eindhoven aan als winnaar vanwege ‘de zeer brede kijk op haar erfgoed, van de prehistorie tot het recente industriële erfgoed’.

“Eindhoven loopt voorop met de indrukwekkende manier waarop het de industriële geschiedenis inzet om de toekomst van de stad vorm te geven. Mede hierdoor mag zij zich de (digitale) ontwerpstad van Nederland noemen”, aldus de jury, voor wie vaststaat dat Eindhoven bewust niet alles ophangt aan het Philipsverleden.

Op het gebied van kunst en cultuur en de verbinding daarvan met erfgoed is de stad volgens de beoordelaars onderscheidend met tal van initiatieven en projecten, waar de huidige creatieve gemeenschap heel actief in is. “Er is een goede link tussen erfgoed en maatschappelijke opgaven, zoals inclusiviteit, of programma’s over dementie”.

Aangenaam verrast

Jurylid Christian Pfeiffer van erfgoedvereniging Heemschut zei aangenaam verrast te zijn door de inzending van Eindhoven. “Rondom Strijp-S bijvoorbeeld hebben ze echt het gebied bestempeld. Juist door de identiteit te bewaren ontstaat nu een aantrekkelijk gebied. Het is een schoolvoorbeeld van een gemeente die staat voor wat ze wil”.

Volgens juryvoorzitter Ina Adema, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, maakt Eindhoven volop gebruik van haar rijke en lange geschiedenis, en vertelt zij dit verhaal op verschillende manieren. “Alles krijgt een plek binnen het brede beleid dat de gemeente – met veel enthousiasme van de wethouder – voert. De lange lijnen die worden getrokken tussen verleden en toekomst zorgen voor een duurzame basis voor het voortbestaan van het erfgoed”.

Regio Oost Achterhoek

Dit jaar is weer enthousiast gestemd voor de Publieksprijs, bestaande uit de eer en een aandenken. Met overweldigende meerderheid van stemmen won de Regio Oost Achterhoek (een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk).

Foto: Van links naar rechts: Rik Thijs (wethouder winnende gemeente Eindhoven), Hilde van Garderen (wethouder Almere), Marieke Frank (wethouder Oost Gelre) en Anton Stapelkamp (burgemeester Aalten) – foto Frans Post.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: