Ga naar de inhoud

Elisabethsvloed in Biesbosch MuseumEiland

Zes eeuwen geleden, in de nacht van 18 op 19 november 1421, vond de Sint Elisabethsvloed plaats, een van de ergste overstromingen uit de Nederlandse geschiedenis. De vloed leidde indertijd het ontstaan in van de Biesbosch.

Reden voor de expositie 600 jaar Sint Elisabethsvloed – De kracht van het water! in het Biesbosch MuseumEiland. De tentoonstelling is sinds zaterdag 19 november ruim een jaar lang open voor publiek.

Bewustwording

Het watermanagement in Nederland oogst overal ter wereld bewondering. Desondanks is menig inwoner zich nauwelijks bewust van de risico’s en wat ervoor moet gebeuren om het land tegen overstromingen te beschermen.

De delta wordt op de proef gesteld. Zonder dijken en duinen zou 60 procent van Nederland regelmatig onder water lopen.

Ook de zeespiegel stijgt. Het KNMI schat dat de zeespiegel tot 1,20 meter kan stijgen in 2100, zo valt te lezen in het Klimaatsignaal van 25 oktober 2021(externe link). Ook krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer, zoals de overstromingen deze zomer in Limburg.

1.500 kilometer dijk

Rijkswaterstaat, de waterschappen en het Hoogwaterbeschermingsprogramma zien 600 jaar Sint Elisabethsvloed(externe link) als een manier om de bewustwording te vergroten over de gevolgen van leven in een land dat, doorsneden met grote rivieren, voor de helft onder zeeniveau ligt.

In het Hoogwaterbeschermingsprogramma werken voornoemde partijen samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds de Deltawerken. Minimaal 1.500 kilometer dijken en daarnaast 500 sluizen en gemalen, worden de komende 30 jaar versterkt.

Urgentie

Volgens Deltacommissaris Peter Glas heeft de Sint Elisabethvloed 600 jaar geleden geleerd hoe kwetsbaar Nederlanders zijn in hun laaggelegen delta.

“De ramp heeft ons op het pad gezet van samenwerking tussen alle betrokkenen in het ruimtelijke domein, om ons weerbaarder tegen de kracht van water te maken. Een samenwerking die vandaag de dag de basis is van het Deltaprogramma en waar we wereldvermaard om zijn”.

“We leven nu met 10 miljoen mensen achter de dijken. Het werk aan duinen, dijken, sluizen en gemalen is met het oog op de zeespiegelstijging en hogere afvoeren van de rivieren, urgenter dan ooit. We zijn de veiligste delta van de wereld, maar het werk houdt nooit op willen we hier ook op termijn goed kunnen blijven leven en werken. Met aandacht voor het verleden, heden en toekomst laat de expositie de bezoekers een en ander goed zien”.

Interactieve expositie

Voorzitter Yves de Boer van het Biesbosch MuseumEiland wijst erop, dat Nederlanders al duizenden jaren leven met water.

“De rituele dans stopt nooit. 600 jaar geleden heeft de regio de verwoestende kracht van water ervaren. Op korte termijn ging dat gepaard met verlies van levens. Op lange termijn luidde de watersnood de teloorgang in van een bloeiende economische regio. Met deze expositie, die bestaat uit tijdlijnen, interactieve belevingskisten, panelen en een zogenoemd dilemmabos, willen we bezoekers leren wat het betekent om met water te leven”.

Organisatie en opening

De tentoonstelling De kracht van het water is georganiseerd door het Hoogwaterbeschermingsprogramma, Rijkswaterstaat, de waterschappen Hollandse Delta, Brabantse Delta en Rivierenland, de Hoogheemraadschappen Schieland en Krimpenerwaard en Delfland en het Biesbosch MuseumEiland.

De expositie is geopend tot en met 22 november 2022. Voor bezoek aan het museum is het tonen van een coronatoegangsbewijs verplicht. Adres: De Hilweg 2, 4251 MT Werkendam.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.