Ga naar de inhoud

Eppo Bruins minister van OCW in kabinet Schoof 1

Ermeloẽr Eppo Bruins, oud kamerlid voor de Christen Unie, wordt namens NSC, de partij van Pieter Omtzigt, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in het te vormen kabinet Schoof 1. CU-leider Mirjam Bikker is daarover ’teleurgesteld’.

De ChristenUnie liet na de verkiezingen in november 2023 weten niet deel te nemen aan een nieuw kabinet. Bikker: “Daarbij heb ik gezegd: als mensen van ons denken voor een kabinetspost in beeld te komen, dan doen zij dat niet namens de ChristenUnie. Dat weet ook Eppo Bruins”. Royement is echter niet aan de orde. “Wij zijn geen partij van royementen”, aldus de CU-partijleider, die constructieve oppositie aankondigde.

Niet coalitiepartij

Bruins is de eerste minister van wie bekend is dat hij lid is van een niet-coalitiepartij. Demissionair VVD-minister Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs) wordt staatssecretaris op het departement van OCW.

De 54-jarige Bruins is nu voorzitter van de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI). Hij studeerde natuurkunde en zat op het conservatorium met als hoofdvak piano. Hij haalde daar geen diploma. Bruins, die in 1995 promoveerde op een natuurkundig thema, zat van 2015 tot 2021 in de Tweede Kamer voor de ChristenUnie, waar hij zich onder meer bezighield met onderwijs, financiën en luchtvaart.

Het kabinet Schoof 1 staat naar verwachting op 2 juli op het bordes.

Foto: Eppo Bruins, de nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (foto AWTI).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.