Erespeld Heemschut voor voorvechter kasteelruïne De Nijenbeek

Directeur Karel Loeff reikt op donderdag 6 juni de erespeld van de landelijke erfgoedvereniging Bond Heemschut uit aan Stefan Rutgers. Het kleinood is de laureaat toegekend vanwege Rutgers’ inzet voor de redding van kasteelruïne De Nijenbeek in Voorst.

In 2005 verhaalde het verenigingsblad van Heemschut over de rampzalige staat van de middeleeuwse kasteelruïne en de zorgen die er waren over de toekomst ervan. Naar aanleiding van dit artikel werd een speciale ‘Werkgroep De Nijenbeek’ in het leven geroepen die onder aanvoering van Rutgers als voorzitter herstel van het kasteel (woontoren) mede mogelijk heeft gemaakt.

Handtekeningenactie

Onderdeel van de activiteiten was een handtekeningenactie onder inwoners van de gemeente Voorst, waarbij meer dan 1.000 handtekeningen werden ingezameld. Nog steeds vraagt de werkgroep met regelmaat aandacht voor het unieke stuk erfgoed dat door haar acties is gered.

De erespeld van Heemschut wordt na besluit van het bestuur van de vereniging toegekend aan iemand die zich op uitzonderlijke manier heeft ingezet voor het behoud van erfgoed.

Stefan Rutgers, aldus het bestuur, heeft met de acties voor De Nijenbeek het verschil gemaakt voor de redding van de kasteelruïne.

Heemschut

Bond Heemschut (1911) zet zich al meer dan 100 jaar in voor behoud van cultureel erfgoed.

Heemschut betekent letterlijk het schutten (beschermen) van het heem (de eigen omgeving). Als erfgoedvereniging maakt de organisatie zich sterk voor de bescherming van een breed scala waardevolle objecten en gebieden. Van een bedreigde theekoepel tot de verrommeling van Nederland, bijvoorbeeld langs snelwegen.