Ga naar de inhoud

Erfgoed en de coronacrisis

Monumenten en musea zijn gesloten, opgravingen komen in de knel en bijeenkomsten en evenementen zijn afgelast. Inspecties en restauraties vallen stil. Vakonderwijs is nauwelijks mogelijk zonder praktijklessen en stages kunnen niet doorgaan.

Ook de erfgoedsector wordt zwaar getroffen door de coronacrisis. Veel vrijwilligers zijn – mede doordat ze vaak tot een kwetsbare groep behoren – in quarantaine, waardoor bijvoorbeeld noodzakelijk onderhoud aan monumentaal groen wegvalt.

MONUMENTAAL blijft zijn lezers via de website www.monumentaal.com uiteraard zoveel mogelijk op de hoogte houden van de jongste ontwikkelingen in erfgoedland.

Maatregelen

Voor eigenaren van rijksmonumenten zijn op rijksniveau navolgende maatregelen getroffen:

  1. Mocht het door de crisis niet lukken een aanvraag voor de Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim) vóór 1 april compleet te krijgen, is het raadzaam de aanvraag toch in te dienen. Hij/zij krijgt van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) dan het verzoek ontbrekende stukken later aan te vullen. Door wettelijke bepalingen is indienen na 31 maart niet mogelijk. Meer informatie staat in het bericht Aanvragen instandhoudingssubsidie (Sim) tijdens de coronacrisis
  2. De RCE zal op verzoek het ritme van bevoorschotting van lopende restauratiesubsidies aanpassen. Ook de termijn van verantwoording van subsidies kan desgevraagd worden uitgesteld;
  3. Het Nationaal Restauratiefonds verleent op verzoek van zakelijke klanten zes maanden uitstel van aflossing. Deze coulancemaatregel geldt ook voor particuliere klanten die aantoonbaar nadelige gevolgen ondervinden van de coronacrisis.

Maatregelen voor musea

Voor BIS-musea en zij die daarvoor aanvragen indienen zijn maatregelen getroffen. Voor de niet-BIS-musea geldt dat zij een beroep kunnen doen op de generieke maatregelen.

Meldt gevolgen

Verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven (OCW) heeft het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 gevraagd ook verzamelpunt te zijn voor meldingen uit de erfgoedsector info@kunsten92.nl. Daarnaast kan eenieder terecht bij de geëigende kanalen.

Het ministerie van OCW laat zich naar eigen zeggen geregeld en nauwgezet informeren. Van Engelshoven overlegt ook met vertegenwoordigers uit het veld. Maar effecten bij erfgoed doen zich soms pas na enige tijd voor. Reden waarom haar advies luidt: blijf monitoren en meldt gevolgen.

Foto: Overzicht Kinderdijk met molens en fietsers (foto RCE).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.