Erfgoed Sterren 2021 van start

De wedstrijd Erfgoed Sterren 2021 staat op het punt van beginnen. De competitie in de provincie Overijssel verbindt erfgoed aan maatschappelijke doelen. In vier nieuwe categorieën kunnen inwoners, ondernemers, verenigingen en andere plannenmakers meedoen. Alle maken kans op de titel Erfgoed Ster 2021.

Naast de titel ontvangen de winnaars ieder 10 mille ter verwezenlijking van hun plan.

Categorieën

Erfgoed Sterren kent in totaal vijf categorieën, waarvan de eerste Anders Boeren vorig jaar van start ging. De overige vier beginnen op 15 juni. Vanaf die datum kan iedereen zich aanmelden op www.hetoversticht.nl/erfgoedsterren.

Het betreft 1. Sociale kwaliteit, 2. Energierijk Erfgoed, 3. Klimaatadaptatie en 4. Vakmensen gezocht!

Sociale kwaliteit

Sociale kwaliteit richt zich op plannen die maatschappelijke impact hebben door de inzet van erfgoed.

Voorbeeld is volgens de organisatie de fontein op het Stationsplein in Hengelo waar Turkse immigranten niet alleen het textielverleden tot leven brachten, maar ook een nieuwe ontmoetingsplek creëerden door een çeşme te plaatsen op het plein. Zo kreeg Turks Erfgoed een nieuwe functie in Nederland en werd dat verbonden met ons eigen textielverleden.

Energierijk Erfgoed

De categorie Energierijk Erfgoed gaat over plannen die verduurzaming als doel hebben of dat kunnen versnellen. Door energie op te wekken met erfgoed of juist energie te besparen.

In Deventer vormen vijf pandeigenaren in deze categorie een mooi voorbeeld. Door samenwerking met erfgoedvereniging Heemschut, de lokale overheid en het energiebedrijf lukt het hen om met behoud van monumentale waarden hun panden flink te verduurzamen.

Klimaatadaptatie

Klimaatadaptatie richt zich op plannen waarbij erfgoed als bron van kennis en inspiratie wordt ingezet voor uitdagingen op het gebied van klimaatadaptatie.

Landgoed Het Lankheet in Haaksbergen wordt door de initiatiefnemers in dit verband gezien als voorbeeld Erfgoed Ster. Met middeleeuwse bevloeiingstechnieken wordt daar droogte tegengegaan en krijgt de natuur een impuls.

Vakmensen gezocht!

De categorie Vakmensen gezocht! is bedoeld voor creatieve en uitdagende ideeën die mensen enthousiast maken voor een vak op het gebied van restauratie en verduurzaming van erfgoed en monumenten.

Zoals Jurgen Nijhof (Goor) die met zijn smederij en de combinatie van vakwerk, restauratiewerk en het leermeesterschap laat zien hoe je mensen warm maakt voor het vak smid.

Aanmelden tot 1 september

Tot 1 september kunnen plannen aangemeld worden op www.hetoversticht.nl/erfgoedsterren. Naast het geldbedrag krijgen genomineerden professionele hulp bij het uitvoeren van hun plan.

Publiek stemt mee

Van de ingediende plannen worden er per categorie drie gekandideerd. Van 6 tot en met 18 september heeft iedereen de gelegenheid op de plannen te stemmen. Het plan met de meeste stemmen wordt sowieso genomineerd als Erfgoed Ster.

De andere twee worden gekozen door een professionele jury die bestaat uit twee vaste erfgoedleden: Peter Breukink, voormalig directeur van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) en Henk Baas, hoofd van de afdeling Landschap van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Ook zijn er wisselende juryleden per categorie. Voorzitter van de eindjury is Roy de Witte, gedeputeerde van de provincie Overijssel.

Bekendmaking winnaars

De totaalwinnaar wordt bekend gemaakt tijdens een slotbijeenkomst in oktober of november 2021. Per categorie wordt er een winnaar gekozen. www.hetoversticht.nl/erfgoedsterren

Foto: Een van de categorieën in de competitie Erfgoed Sterren is klimaatadaptatie (foto Jaap Schuurman).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.