Erfgoedexpert Ubbo Hylkema overleden

Ubbo Hylkema, de markante grondlegger van het naar hem genoemde ontwerp- en adviesbureau Hylkema Erfgoed in Utrecht, is op 18 februari overleden.

De historicus, die voor de ontwikkeling van de erfgoedzorg in Nederland van grote betekenis is geweest, bekleedde gedurende zijn lange carrière belangrijke functies op het gebied van monumenten en bouwkunst.

Leraar

Hylkema begon zijn carrière in Utrecht als leraar geschiedenis en maatschappijleraar. Al snel bleek zijn liefde voor de bouwkunst en werd hij actief op het gebied van monumentenzorg. Dat leidde in 1979 tot zijn benoeming tot directeur van de Academie van Bouwkunst te Amsterdam.

Vervolgens bekleedde Hylkema ook de functie van voorzitter van het college van bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Later was hij in Utrecht voorzitter van de plaatselijke commissie welstand en monumenten.

Hylkema Erfgoed

Na een positie als directeur van de toenmalige Rijksdienst voor de Monumentenzorg (thans RCE) richtte hij in 1990 in de Domstad Hylkema Consultants op.

De erfgoedexpert was in de loop van de tijd trekker van belangrijke projecten zoals de herontwikkeling van Kasteel Heemstede in Houten en Hotel Karel V en Paushuize in Utrecht. Tot 2014 was hij als partner/directeur de sturende kracht en inspirator voor het bureau, dat thans de naam Hylkema Erfgoed draagt.

Dankbaar

De huidige directeuren Ben Verfürden en Jan van Zelst verklaren namens het team dankbaar te zijn voor wat Ubbo Hylkema hen geleerd en meegegeven heeft.

“Zoveel wijsheid, zoveel kennis, zo’n uniek talent om te boeien en te overtuigen, zo’n virtuoos verteller, zo gepassioneerd en levenslustig en zo betrokken bij onze geschiedenis, ons erfgoed en de schoonheid van stad en landschap. Zoveel in één mens, in één persoon. Ubbo heeft een onuitwisbare indruk gemaakt”.

Foto: Ubbo Hylkema was trekker van belangrijke projecten zoals de herontwikkeling van Kasteel Heemstede in Houten en Hotel Karel V en Paushuize in Utrecht (foto Ton van den Berg).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.