Ga naar de inhoud

Erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland slaat aan

Ambacht

Erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland zit erop. Gedurende drieënhalve maand stond de provinciale maakindustrie in de schijnwerpers. Ruim 250 deelnemers zetten meer dan 350 activiteiten op touw. Er was ruimhartig aandacht voor zowel de geschiedenis als de actualiteit van grote thema’s uit de maakindustrie zoals hout, papier, metaal, baksteen, textiel en voedsel.

De open dagen van de maakbedrijven werden door duizenden mensen bezocht. Bezoekers zijn positief over het festival: 75 procent vindt de activiteiten goed of uitstekend. Van de deelnemers acht 90 procent het festival voor herhaling vatbaar. Bekijk de aftermovie van Gemaakt in Gelderland voor een sfeerimpressie.

Goed bezocht

De open dagen van Royal Talens (Apeldoorn) en Bylandt straatbaksteen (Tolkamer) werden door bijna 5.000 mensen bezocht. De belangstellenden keken hun ogen uit tijdens de fabrieksrondleidingen.

“Je krijgt niet vaak de kans een productieproces van dichtbij te bekijken. Als een bedrijf met een lange historie zijn deuren opent is dat extra speciaal”, zegt een enthousiaste bezoeker. De expositie ‘Gemaakt in Apeldoorn’ overtrof met meer dan 6.000 mensen alle verwachtingen. Vooral kleinere musea die aan het festival deelnamen waren tevreden over de opkomst. Jan Reijnen van Stoomgemaal de Tuut: “We mochten in een weekeinde 600 bezoekers verwelkomen”.

Jonge makers

Jonge Gelderse makers werden door de organisatie van Gemaakt in Gelderland uitgedaagd hun ‘maakkunsten’ in beeld te brengen. Ze konden meedoen aan de mini-moviewedstrijd door een kort filmpje te maken over hun eigen ‘ambacht’.

Bram Arts (filmmaker) won de 1e prijs ( 250 euro), Jules Wiringa (kok) de 2e (150 euro) en Marlies Dinnissen (sieradenmaakster) de 3e (100 euro). De jury was eenduidig in haar oordeel: “Een overduidelijke winnaar. Uitstekende beeldkwaliteit, ondersteund door een verhaal waar storytelling in is gebruikt”. Bekijk de winnende filmpjes.

Veel in huis

Festivaldirecteur Dolly Verhoeven kijkt terug op een geslaagd festival: “De reacties hebben ons overweldigd, het festijn is enorm aangeslagen. Het thema Gemaakt in Gelderland blijkt goed gekozen, er is veel bedrijvigheid in de provincie. Tijdens zo’n festival ontdekken bezoekers, maar ook wij als organisatie, dat Gelderland veel in huis heeft. Dat heeft ons ook verbaasd, toen we ermee bezig waren. Van fietsen tot chocolaatjes, van bakstenen tot bier en wijn, van eieren tot meubels en natuurlijk veel sterke merken”.

Bekijk de film De Smaak van Gelderland voor een impressie van voedsel en sterke merken uit Gelderland.

Foto: Het festival eindigde in Zutphen tijdens het drukbezochte event Ambacht 21 (foto Ed Biesta).

 

%d