Ga naar de inhoud

Erfgoedloket Groningen ook voor karakteristieke panden

De dienstverlening van het Erfgoedloket Groningen is uitgebreid. De komende drie jaar kunnen ook eigenaren en bewoners van karakteristieke panden in het aardbevingsgebied er terecht. Tot voor kort was het loket louter steunpunt voor eigenaren en bewoners van monumentale panden.

Een karakteristiek pand is een gebouw dat op culturele of historische gronden bescherming geniet van een gemeente.

Subsidie

Adviesorganisatie Libau, die het loket uitvoert met een erfgoedadviesteam, is 325.000 euro subsidie in het vooruitzicht gesteld om het informatiepunt voort te zetten.

Wie vragen heeft over schadeherstel en versterking is welkom. Hij/zij krijgt desgewenst ook advies over zaken als financiering, subsidieregelingen, vergunningen, wijze van onderhoud, restauratie, procedures en duurzaamheid.

Het Erfgoedloket Groningen is onderdeel van het vorig jaar verlengde en verbrede Erfgoedprogramma 2020-2023, waarbinnen het ministerie van OCW, de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), de gemeenten in het aardbevingsgebied en de provincie Groningen samenwerken.

IJkpunten

Het gebouwde erfgoed, het landschap met zijn ontstaansgeschiedenis en de bijzondere stads- en dorpsgezichten zijn voor de regio belangrijk. Het zijn ijkpunten in de omgeving, die maken dat inwoners hun omgeving herkennen en er zich thuis voelen.

Het eerste Erfgoedprogramma is in 2017 opgesteld om het landschap en erfgoed in het aardbevingsgebied in de noordelijke provincie goed te kunnen ondersteunen. De uitbreiding van het loket wordt gefinancierd door Nationaal Coördinator Groningen (NCG), de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Nationaal Programma Groningen. erfgoedloketgroningen.nl.

Foto: Karakteristieke panden in Onderdendam (foto Erfgoedloket Groningen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.