Erfgoedorganisaties: bescherm Pastoriebos in Voorthuizen

Bond Heemschut, het Cuypersgenootschap en de Nederlandse Tuinenstichting hebben bij de gemeente Barneveld opnieuw aan de bel getrokken om het bijzondere Pastoriebos en de Hervormde Kerk in Voorthuizen te beschermen.

Voor het groen worden volgens de drie organisaties bouwplannen ontwikkeld die huns inziens het bijzondere karakter van het ensemble bedreigen.

De erfgoedbeschermers hebben op 24 augustus 2020 voor het Pastoriebos en de Hervormde Kerk zelf de gemeentelijke monumentenstatus aangevraagd. Tegelijkertijd maakten de organisaties bezwaar tegen het beoogde complex met 25 appartementen dat midden in het gebied, pal naast de Hervormde kerk, moet verrijzen.

Procedure moet opnieuw

De gemeente Barneveld heeft in reactie per brief laten weten dat uiterlijk in oktober op het voorstel gereageerd zou worden. Kortgeleden bleek dat geen monumentenvergunning is aangevraagd. Het proces moet daarom opnieuw worden doorlopen.

Standpunt erfgoedorganisaties

Het trio erfgoedbeschermers stelt zich op het standpunt dat nu de hele procedure opnieuw moet worden gedaan, het college van burgemeester en wethouders eerst moet besluiten over het verzoek tot uitgebreidere bescherming. Die vraag komt mede voort uit een zogenoemde waardenstelling die in het kader van het bouwplan door de gemeente zelf is opgesteld.

Naast het klemmende verzoek van de organisaties is naar verluidt ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) met de plaatselijke overheid in gesprek om te zien of het complex uitgebreider op rijksniveau kan worden beschermd.

Advies Monumenten Commissie vereist

Over de aanvraag tot uitbreiding van de gemeentelijke complexbescherming is advies van de plaatselijke Monumenten Commissie vereist. De drie organisaties vrezen dat de commissie niet of onvoldoende op de hoogte is gesteld van de verzoeken tot bescherming.

“Dit naar aanleiding van een donderdag bij deze commissie geagendeerd ‘praatstuk’ waarbij B en W inzetten op een afwijkend advies om het bouwplan door te kunnen drukken. Daarbij gaat het college zonder de belangenorganisaties en de commissie te informeren voorbij aan het ingediende beschermingsverzoek”, aldus Heemschut, het Cuypersgenootschap en de Nederlandse Tuinenstichting in een vandaag (vrijdag 22 januari) vrijgegeven persbericht.

Kerkelijke historie

De erfgoedbeschermers zijn van oordeel dat de gemeente Barneveld door aanwijzing van voornoemde onderdelen als beschermd monument recht doet aan haar kerkelijke historie.

“Voorts geeft zij daarmee Voorthuizen de erkenning ook op dit gebied een uniek ensemble te herbergen te midden van haar bloeiende gemeenschap”.

2 thoughts on “Erfgoedorganisaties: bescherm Pastoriebos in Voorthuizen

  1. Ik lees van alles over de procedures, maar heb nog niets inhoudelijks gelezen over het pastoriebos zelf. Wie was de ontwerper? Wanneer is dit bos geplant, wat is de functie van dit bos oorspronkelijk? Wat zijn de karakteristieke kenmerken? Waarom moet het behouden blijven? Is er een waardestelling aanwezig?
    We zouden graag eens gaan kijken (in opdracht van de Hervormde Kerk Voorthuizen).

  2. Dag Carla, er is een waardenstelling. Wij vragen ook bescherming van de kerk, nu is alleen de toren beschermd.
    Mail Heemschut voor meer info (en benieuwd naar jouw opdracht van de NH gemeente)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.