Ga naar de inhoud

Erfgoedorganisaties zetten schouders onder Verhaal van Gelderland

In het provinciehuis in Arnhem is woensdag 16 januari het startsein gegeven voor het ambitieuze project Verhaal van Gelderland.

Ruim 100 erfgoedorganisaties, leden en partners van Erfgoed Gelderland, ondertekenden daartoe een convenant, waarmee zij verklaren te willen bijdragen aan totstandkoming van een eigentijds overzicht van de provinciale geschiedenis.

Verhaal van Gelderland is een initiatief van Erfgoed Gelderland, hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven aan de Radboud Universiteit Nijmegen, de Gelderland Bibliotheek en Omroep Gelderland. Doel is de historie te beschrijven, breed te presenteren en beleefbaar te maken.

Betrokkenheid

Volgens Verhoeven wordt gewerkt aan een wetenschappelijk verantwoord boek, dat tot stand komt in eendrachtige samenwerking tussen historici, een redactie en adviseurs.

“Maar ook het erfgoedveld met lokale kennis en verhalen, zal er nadrukkelijk bij betrokken worden. Het overzichtswerk moet straks toegankelijk zijn voor het grote publiek”, aldus de hoogleraar.

Meer dan een boek

Het masterplan Verhaal van Gelderland omvat diverse onderdelen, die met elkaar samenhangen.

Naast het samenstellen van een eigentijds overzicht van de Gelderse geschiedenis, zijn de initiatiefnemers deelprojecten gestart die moeten helpen het Verhaal van Gelderland beter toegankelijk te maken. Zo worden lokale historische tijdschriften gedigitaliseerd en bijzondere museumobjecten in de etalage gezet. Ook wordt gewerkt aan het versterken van de basis van Gelderse erfgoedvrijwilligers, educatieve producten en een (nog) beter bereik van het publiek. Zie ook  erfgoedgelderland.nl/verhaalvangelderland.

Foto: Na ondertekening van het convenant poseerden de deelnemers aan Verhaal van Gelderland voor de camera.