Ga naar de inhoud

Erfgoedpartners lanceren Platform Nedersaksisch

Nu de wereld kleiner is geworden door corona, waarderen we de omgeving om ons heen steeds meer. Noordoost Nederland heeft niet alleen zijn eigen Nedersaksische streektalen, maar ook zijn eigen cultuur, geschiedenis, gebruiken en mentaliteit.

Om daar zuinig op te zijn en er (nog) meer mensen van te laten genieten is door vijf erfgoedpartijen het Platform Nedersaksisch opgericht: om te inspireren, te motiveren en te verbinden. De bijbehorende website www.nedersaksisch.com gaat 30 maart online.

Eigen varianten

 Van Groningen tot Twente en van Stellingwerf tot de Achterhoek: in het noorden en oosten van Nederland wordt Nedersaksisch gesproken. Elk gebied heeft eigen varianten, denk aan het Gronings, Stellingwerfs, Drents, Twents, Sallands, Veluws en Achterhoeks.

Maar niet alleen de zelfstandige taal verbindt het noorden en oosten van ons land. In de regio heerst ook een bijzondere cultuur met een rijke geschiedenis. Het Nedersaksisch leeft in prachtige streektaalliedjes, door mooie historische gebouwen, in uitzonderlijke landschappen en op festivals als de Zwarte Cross.

In het Nedersaksische taalgebied heerst volgens de initiatiefnemers van het platform een mentaliteit van naoberschap en aanpakken, van omkijken naar elkaar en denken in mogelijkheden, niet in grenzen.

Initiatieven

Dat Nedersaksische gevoel, met zijn eigen taal en cultuur, is iets om trots op te zijn, vinden ze. Om te behouden, te stimuleren en uit te dragen.

Het platform wil aanjager zijn, inspirator en verbinder, op maatschappelijk en economisch vlak, binnen kunst en cultuur, onderwijs, de samenleving en het openbaar bestuur. Daar zijn volgens de partners al tal van voorbeelden van. Denk aan een kinderboek waarin de dieren tokken en tjilpen in het Drents, een gedichtenwedstrijd in het Nedersaksisch, een spotifylijst met Nedersaksische streektaalliedjes, de Waeke van het Achterhookse en Liemerse Book en een raadsvergadering die in het Stellingswerfs wordt gehouden.

Oergevoel

Op de nieuwe website staat deze en meer informatie over het Nedersaksisch en de verschillende taalgebieden. Ook is het een plek waar men zich kan laten inspireren, netwerken, eigen Nedersaksische projecten kan promoten, expertise op kan vragen en samenwerking kan zoeken bij het ontplooien van initiatieven die met het Nedersaksisch te maken hebben.

“Zo omarmen we samen het Nedersaksische oergevoel, dragen dat met trots uit en geven het een eigentijdse plek in de samenleving”, aldus de initiatiefnemers in een vandaag (donderdag 25 maart) verspreid persbericht.

Partners

Het Platform Nedersaksisch is een gezamenlijk initiatief in opdracht van de provincies. De partners zijn Centrum Groninger Taal en Cultuur, Groningen, Stichting Stellingwerver Schrieversronte, Friesland, Huus van de Taol, Drenthe, Overijsselacademie, Overijssel en het Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers, Gelderland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.