Ga naar de inhoud

Erfgoedschool wil meer instroom voor restauratie

Erfgoedschool wil meer instroom voor restauratie

De restauratiesector heeft behoefte aan meer jongeren, die al in hun allround mbo-opleiding voor restauratie van monumenten kiezen. Daarnaast is er behoefte aan een betere aansluiting van de allround opleidingen op het restauratievak.

Daarin wordt nu voorzien met de zogeheten NCE-Erfgoedschool (Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen), een samenwerking van erkende restauratiebouwbedrijven, ROC’s, Bouwmensen en Bouwschool. Komend schooljaar begint de eerste groep studenten met het leer/werktraject in de regio Noord Brabant-Nijmegen.

De kersverse samenwerking heeft als doel meer mbo-studenten allround timmeren en metselen op het spoor te zetten van een toekomst in de restauratie. Een leer/werkplek bij een erkend restauratiebouwbedrijf biedt hen de mogelijkheid het vak te leren kennen en te ervaren of het hen past.

Daarnaast geven de initiatiefnemers naar eigen zeggen invulling aan de wens om de leer-werktrajecten in de restauratie inhoudelijk sterker te maken, zodat studenten tijdens hun allround opleiding al een goede basiskennis over restauratie opbouwen.

Eerste lichting

Het restauratietraject maakt deel uit van de reguliere (mbo 2 en 3) allround opleiding. Er hoeven geen aanvullende lessen gevolgd te worden. Anders gezegd: deelname aan de NCE-Erfgoedschool vormt voor een student dus geen extra belasting.

Binnen de kaders van de allround opleiding wordt, via restauratie-keuzedelen, het accent verschoven van nieuwbouw en renovatie naar ambachtelijk- en restauratiewerk. De studenten kunnen meerdere schooljaren meedoen. Het is de ambitie van de initiatiefnemers voor deelnemende studenten in totaal drie keuzedelen rond restauratie te organiseren.

Diverse onderdelen

De NCE Erfgoedschool bestaat uit diverse onderdelen. Studenten volgen gezamenlijk op een centrale locatie een 4-daagse praktijktraining Basisvaardigheden Restauratie Timmeren/Metselen (keuzedeel mbo-3).

Docenten zijn restauratie-deskundigen uit de erfgoedsector van het NCE in Amersfoort. Onder verantwoordelijkheid van de betrokken ROC’s wordt het door Concreet Onderwijsproducten ontwikkelde examen voor dit keuzedeel afgenomen.

Daarnaast zijn ambachtelijke en restauratie-opdrachten opgenomen in de trajectmap voor het keuzedeel. Samenstellers zijn Concreet en het NCE. Dat zorgt volgens beide voor een betere aansluiting op de dagelijkse werkpraktijk bij de restauratiebedrijven.

Een restauratiedeskundige vanuit het NCE ziet bij werkplekbezoeken toe op een juiste uitvoering van de opdrachten, biedt waar nodig coaching en bezoekt de studenten en leermeesters op de werkplek. De betrokken scholen, Bouwmensen/Bouwschool en het NCE stemmen geregeld de studievoortgang van de deelnemende studenten af.

Tot slot bezoeken de studenten tijdens een excursiedag een of meerdere restauratieprojecten en krijgen uitleg van restauratievakmensen die op deze projecten aan het werk zijn.

Betrokken bedrijven

De groep studenten die na de zomer gaat beginnen volgt de allround opleiding timmeren of metselen (bbl-mbo 3) bij het Koning Willem I College en ROC Nijmegen.

De restauratiebedrijven waar deze studenten hun leer/werkplek doorlopen zijn: Nico de Bont, Van Dinther Bouwbedrijf, De Bonth van Hulten, Bouwbedrijf Van de Ven, Van den Bouwhuijsen, Cuppens+zn, Van Tienen Nijmegen, Balemans Breda en Oome Raamsdonk.

De leer/werkstages worden georganiseerd door Bouwmensen Den Bosch, Bouwmensen Oss-Veghel-Nijmegen en Bouwschool Breda.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.