120 jaar Staatsbosbeheer

120 jaar Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer is in 1899 ingesteld om stuivend zand, zowel aan de kust als in het binnenland, vast te leggen. Tegelijkertijd moest Nederland meer eigen hout gaan produceren. Het hoorde in het begin dus niet tot de taken, maar al vrij snel spaarde Staatsbosbeheer uitzonderlijke stukken natuur.

Natuurbescherming en houtproductie behoren nog steeds tot het bekende werk van Staatsbosbeheer. Maar wat is er sindsdien veel bijgekomen.

Voor de meer dan circa 273.000 hectare die Staatsbosbeheer bezit, geldt: het gaat om het geheel. Dat wil zeggen dat niet uitsluitend natuur, maar ook cultuur belangrijk is. Er bevinden zich alleen al meer dan 800 rijksmonumenten op de Staatsbosbeheerterreinen. En wie weet dat de landschapsarchitecten van Staatsbosbeheer aan een groot deel van naoorlogs Nederland werkten?

Kunsthistoricus Marcel van Ool neemt in 120 jaar Staatsbosbeheer de lezer mee op een reis door de tijd. Ook schetst hij een beeld van de toekomst.

120 jaar Staatsbosbeheer, Marcel van Ool, uitgeverij Waanders en De Kunst, ISBN 978 94 6262 243 2, kost 27,50 euro. Ook verkrijgbaar bij de uitgeverij, www.waandersdekunst.nl