Frans Hazenbosch

Frans Hazenbosch
Hollandseweg 17
4635 BD Huijbergen
T: (06) 55 33 16 47
I: www.wandbespanning.nl

Authentieke uitstraling
​Wandbespanning is de afgelopen eeuwen een bijzonder mooie methode gebleken om wanden te bekleden. Veelal worden hiervoor hoogwaardig geweven stoffen en handgedrukte papiersoorten gebruikt, die zwevend voor de muur worden geplaatst. Daardoor ontstaat er een een diepte-effect in de monumentale ruimte. Het geheel geeft een warme authentieke uitstraling en een rustgevende sfeer.

Techniek van betengeling
Eeuwen geleden werd er, om in een ruimte luxe behangsels beter tot hun recht te laten komen, een techniek ontwikkeld om dit papier niet direct op de wand te plakken, maar om ze op een gespannen drager te plakken. Hiervoor wordt een houten onderconstructie van latten (tengels), op of voor de wand geplaatst, en deze dient als basis voor iedere klassieke betengeling. Op dit houten raamwerk van tengellatten wordt de betengeling, een drager van jute of linnen, vastgespijkerd met kopspijkertjes en vervolgens met lagen geschuierd grondpapier beplakt. Daar overheen kunnen dan behangsels en wandtapijten of stoffen bespanningen strak bevestigd worden. Behangsels die met overmaat worden geleverd, worden op patroon gesneden en vervolgens op de betengeling geplakt.

Op plaatsen waar de rugleuningen van stoelen het behang of de stof zou kunnen raken, worden horizontale stoel latten aangebracht. Daarnaast worden op plaatsen waar schilderijen opgehangen worden, schilderij latten bevestigd waartegen de onderkant van de schilderijlijst kan rusten.

Gespannen ondergrond
Door de ruimte achter de bespanning ontstaat een kunstmatige spouw, waardoor luchtcirculatie mogelijk is. Hierdoor wordt voorkomen dat de stoffen door het condens van de koude muren wordt aangetast. Vochtophoping zou de kostbare behangsels of stoffen van binnenuit kunnen aantasten en deze verkleuren. Om dat te voorkomen is een speciale drager nodig.