Gersjes Gietijzeren Ramen

Gersjes Gietijzeren Ramen
Berkdijk 13A
5271 SR Sint-Michielsgestel
T: (073) 551 34 71
E: info@gersjesbv.nl
I: www.gersjesbv.nl/

In 1975 vestigt de heer G. GERSJES zich aan de Berkdijk 13a te Sint Michielsgestel met het bedrijf GERSJES GIETIJZEREN RAMEN. Een hobby, het verzamelen van gietijzeren ramen, heeft hiertoe geleid. De heer Gersjes heeft dan inmiddels een groot aantal antieke gietijzeren ramen verzameld en besluit zich toe te leggen op de productie en verkoop van diverse modellen. Later zal hij het assortiment gaan uitbreiden met gietijzeren levensbomen, voordeurpanelen, muurankers en ventilatieroosters.

De bloeitijd in Nederland van de fabricage van gietijzeren producten ligt in de tweede helft van de 19 eeuw Er zijn dan veel ijzergieterijen in Nederland die talrijke producten maken. Deze gieterijen zijn nu grotendeels verdwenen; er kwamen nieuwe materialen, zoals aluminium en kunststof, die de productie van gietijzeren producten voor een deel gingen vervangen.

Maar het gebruik van authentieke materialen en modellen heeft zijn weg terug gevonden! Onze gietijzeren producten zijn een geliefd product bij restauratie, renovatie, bij het bouwen in de stijl van de jaren dertig maar ook in onze hedendaagse bouwstijl. Ons assortiment in gietijzeren ramen is groot en onze collectie voordeurpanelen groeit nog steeds. Het weerbestendig maken van gietijzer gebeurt door middel van schoperen: handmatig wordt een thermische zinklaag aangebracht. De grondverf, die daarna aangebracht wordt, zorgt ervoor dat u het gietijzer zelf kunt aflakken in de door u gewenste kleur.

De verschillende modellen van onze gietijzeren voordeurpanelen, ramen, levensbomen en muurankers vindt u op onze website. Als aanvulling op ons assortiment gietijzeren ramen bieden wij de mogelijkheid om stalen ramen te laten maken in vaste of draaibare uitvoering.

Levensboom:
Als versiering in bovenlichten (ramen boven voordeuren) is de levensboom altijd zeer populair geweest. Dat blijkt wel uit het feit dat deze ornamenten nog steeds overal in ons land te vinden zijn. Niet alleen op het platteland, maar ook in de steden zijn ze nog steeds aanwezig.

Vooral boven voordeuren van oude boerderijen en woonhuizen werden levensbomen aangebracht. Het zijn veelal fraai uitgevoerde ornamenten, meestal fantasierijk beschilderd.

De boom des levens: het eeuwenoude zinnebeeld voor het leven, vruchtbaarheid, voorspoed en geluk. Tot op de dag van vandaag is de levensvorm een symbool gebleven voor het leven en vruchtbaarheid. De vertakkingen naar beneden zijn als het ware de wortels waarmee de levenssappen van het hier en nu worden opgezogen. De vertakkingen naar boven duiden op de vruchtgevende kruin die zich uitstrekt tot aan de wateren boven deze aarde om zo de eenheid van hemel en aarde te realiseren.

Bij GERSJES GIETIJZEREN RAMEN kunt u kiezen uit vijf modellen levensbomen; alle vijf gemaakt met het vakmanschap van de ijzergieter. Afhankelijk van de hoogte van uw bovenlicht, wordt de keuze bepaald. Een eventuele aanpassing van de levensboom aan de gewenste hoogte verzorgen wij graag voor u.