Houtzagerij Twickel

Houtzagerij Twickel
Zaagmolenweg 1
7491 BS Delden
T: (074) 376 2181
E: zagerij@twickel.org
I: www.houtzagerijtwickel.nl

De zagerij
De houtzagerij Twickel biedt vele diensten aan. Variërend van het verzagen van uw eigen bomen tot kant en klare vloeren, gevelplanken of bouwpakketten voor uw kapschuur. Op de volgende pagina’s gaat Houtzagerij Twickel in de op vele mogelijkheden die zij voor u hebben:

De productie van hout is een proces dat om geduld vraagt. Hout is een natuurproduct dat reageert op de omstandigheden, en dan met name vocht.
Na het vellen moet de boom ‘tot rust’ komen. Op het land of in het water. Na het zagen moeten de planken drogen. Eerst aan de wind en daarna in de droogkamers. Aansluitend kan het verwerkt worden tot vloer, kast, tafel, woning of schuur.

Van plant tot plank
Houtproductie vraagt geduld. De bekende spreuk boompje groot plantertje dood illustreert dit prachtig. Houtzagerij Twickel oogst de bomen die vaak meer dan honderd jaar geleden geplant zijn. Dit schept verplichtingen. Ook onze opvolgers moeten de kans krijgen te genieten van het bos en hout te kunnen oogsten uit dit bos. Op het landgoed Twickel staat duurzaamheid hoog in het vaandel.

Bij de bosaanleg planten zij kleine boompjes of gebruiken zij boompjes die zich spontaan vestigen. Per hectare planten we duizenden bomen. Als het bos 100 jaar oud is zijn er nog een paar honderd over. Bosbeheerders “dunnen” die bomen er uit. Dunne bomen dienen voor paalhout de dikkere gaan naar de palletfabriek en de dikste bomen gaan naar de zagerij.

Bij het dunnen selecteert de beheerder de bomen zo dat de mooiste bomen in het bos achterblijven.

Certificering
Uiteraard draagt Houtzagerij Twickel graag bij in de goede instandhouding van onze bossen. Daarom beschikken zij zowel over het FSC®-c00483 als ook het PEFC certificaat. Voor u de garantie dat uw hout uit goed beheerde bossen afkomstig is. Daarnaast zijn zij aangesloten bij Streek Eigenhout.