Erfgoedwerkplaats GRC op landgoed Reuversweerd

Buitenplaats Reuversweerd in de uiterwaarden tussen Brummen en Zutphen is een bijzonder landhuis, dat meer dan 70 jaar heeft leeggestaan. Nu het wordt gerestaureerd en omgetoverd tot stiltecentrum, is het voor het Gelders Restauratie Centrum een perfecte ‘erfgoedwerkplaats’.

Leerlingen en professionals kunnen er gericht kennis opdoen en vooral ervaren wat de jongste ontwikkelingen zijn op het gebied van restauratie van monumenten. Voor 2019/2020 biedt het centrum een uitgebreid programma aan voor alle opleidingsniveaus.

Landgoed Reuversweerd

Na de Tweede Wereldoorlog, die veel schade veroorzaakte, stond Reuversweerd decennialang leeg. Ondanks de schade door oorlog en verwaarlozing heeft het prachtige landhuis nog steeds een rijk interieur met veel bijzonderheden.

Er zijn fraai gedecoreerde stucplafonds, marmeren schouwen, parketvloeren, luxe behang uit de bouwperiode, lambriseringen en muurlijsten. Bijzonder zijn ook de houten schuifluiken voor de hoge ramen, die een fantastisch uitzicht bieden over het IJssellandschap en de Veluwezoom.

Eigenaar Fred Janssen, die de buitenplaats in de zomer van 2017 kocht, wil alles in oorspronkelijke staat laten herstellen.

Erfgoedwerkplaats

Sinds enige tijd wordt hard gewerkt aan de restauratie van de verschillende gebouwen, waaronder het landhuis en de boerderij. De nieuwe eigenaar geeft het Gelders Restauratie Centrum ter plaatse de ruimte met verschillende partners bijeenkomsten, kennisactiviteiten, cursussen en (gedeelten van) opleidingen te verzorgen.

Op het terrein heeft het centrum een ruime schottenkeet neergezet voor de theoretische delen van de kennis- en opleidingsactiviteiten. Daarnaast mag het veelvuldig gebruik maken van de bouwplaats zelf om de praktijk van de ‘restauratie in uitvoering’ te laten zien.

Zie verder erfgoedwerkplaats