ERM en Restauratiefonds intensiveren samenwerking

De Stichting ERM en het Nationaal Restauratiefonds ondertekenden op maandag 24 februari op landgoed Huis Schouwenburg in ‘t Harde een manifest ter intensivering van hun samenwerking. Beide organisaties zetten zich zonder winstoogmerk in voor het in stand houden van monumenten.

“Die verbinding”, aldus de twee partijen, “inspireert en zet aan tot intensivering van de samenwerking door gezamenlijk informatie en specialistische kennis te delen met eigenaren”.

Objectieve informatie

Het echtpaar Anneveld, eigenaar van Huis Schouwenburg, heeft tijdens de restauratie van zijn rijksmonumentale landgoed veel aandacht besteed aan verduurzaming. Als geen ander weet het paar dat eigenaren gebaat zijn bij objectieve en overzichtelijke informatie over alle aspecten van onderhoud, restauratie, verduurzaming of herbestemming van hun monument.

Met de samenwerking willen ERM en het Restauratiefonds eigenaren (nog) beter ondersteunen bij de instandhouding van hun pand. “Samen staan we voor monumenten met een toekomst. Belangrijk onderdeel is het beschikbaar stellen van op de praktijk toegespitste informatie over voorbereiding en uitvoering van werkzaamheden aan een monument. Dat gebeurt in de vorm van het delen van kwaliteitsrichtlijnen, kennisbijeenkomsten en publicaties. Met als doel gerichte en eenduidige informatieverstrekking aan monumenteigenaren”, heet het in een persverklaring.

Blij

Jacques Monasch, voorzitter van de stichting ERM, is blij met de nauwe samenwerking met het Restauratiefonds.

“Het afstemmen van informatie tussen ERM en het Restauratiefonds maakt het voor monumenteigenaren eenvoudiger hun weg te vinden in zaken als financiering, cultuurhistorie en uitvoering van werkzaamheden. Het onderhouden van een monument is een prachtige taak, een reis door verleden en toekomst tegelijk. Die reis wordt eenvoudiger en mooier als je wordt ondersteund met op de praktijk afgestemde informatie”.

De stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) draagt met richtlijnen en kennisoverdracht bij aan de kwaliteit van onderhoud, restauratie en verduurzaming van monumenten. De richtlijnen helpen eigenaren, gemeenten, architecten en aannemers bij het maken van keuzes en het uitvoeren van werkzaamheden. Aan gebouwde monumenten, groene monumenten en roerende monumenten en historische interieurs.

Springlevende monumenten

“Met ERM als kennispartner willen wij onder meer via het erfgoedplatform Monumenten.nl en de Monumenten Community eigenaren relevante kennis bieden voor instandhouding van hun monument. Dat draagt bij aan onze missie springlevende monumenten”, verwacht directeur Kees-Jan Dosker van het Nationaal Restauratiefonds.

Het Restauratiefonds zet zich met gerichte financieringen en kennis al 35 jaar in voor springlevende monumenten. Het fonds ondersteunt eigenaren die een monument met oog voor kwaliteit willen onderhouden, restaureren, verduurzamen of herbestemmen.

Via het onafhankelijke platform www.monumenten.nl draagt het actief bij aan het delen van relevante kennis voor en de interactie met monumenteigenaren. Hiervoor werkt het fonds samen met diverse partnerorganisaties, w.o. nu ERM en MonumentenwachtNL, die deze specialistische kennis in huis hebben.

Foto: V.l.n.r. het echtpaar Anneveld, eigenaar van Huis Schouwenburg, directeur Kees-Jan Dosker van het Nationaal Restauratiefonds en Jacques Monasch, voorzitter van de stichting ERM.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.