Ga naar de inhoud

European Heritage Label voor Koloniën van Weldadigheid

De Koloniën van Weldadigheid in Nederland en België krijgen het zogenoemde European Heritage Label. Daartoe heeft de Europese Commissie besloten. Volgens de commissie hebben de koloniën een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis en cultuur van Europa en/of in de opbouw van de Europese Unie.

Met het label dragen de Koloniën van Weldadigheid – waar Museum de Proefkolonie in Frederiksoord, het nog nieuw in te richten bezoekerscentrum in Ommerschans, Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 in Merksplas en het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen onderdeel van zijn – de waarden van Europa uit. België én Nederland ontvangen het label gezamenlijk vanwege de transnationale indiening.

Jury

Na een voorselectie door de deelnemende lidstaten waarbij 19 sites naar voren zijn geschoven, heeft een jury onafhankelijke deskundigen uit heel het Europese continent 10 sites aanbevolen. Dat brengt het totale aantal sites met het label op 48.

Voor België is dit de eerste toekenning. In Nederland hadden het Vredespaleis in Den Haag, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Verdrag van Maastricht het label al.

Educatie

De Koloniën van Weldadigheid zijn opgericht in het begin van de 19e eeuw om armoede via sociale tewerkstelling in nieuw ingerichte landbouwkoloniën te bestrijden. De vier bezoekerscentra zullen de samenwerking ‘1 geschiedenis, 7 verhalen’ onder dit label verder zetten.

Concrete acties om het verhaal van de Koloniën van Weldadigheid en de Europese betekenis ervan verder uit te dragen zullen vooral gericht zijn op de ontwikkeling van educatieve activiteiten voor jongeren.

Invloedrijke historie

Ruim een miljoen Nederlanders en Belgen hebben voorouders die in de Koloniën van Weldadigheid hebben gewoond en gewerkt. Ze hebben de levens van veel van onze voorouders ingrijpend veranderd, evenals onze kijk op zorg, onderwijs en detentie. De verschillende bezoekerscentra brengen die geschiedenis samen voor het voetlicht voor huidige en toekomstige generaties.

UNESCO-Werelderfgoed

Diverse sites hebben niet alleen het European Heritage Label, maar zijn ook erkend als UNESCO-Werelderfgoed. Beide kunnen naast elkaar bestaan en zijn eerder een aanvulling.

Het European Heritage Label gaat over de gezamenlijke geschiedenis en cultuur van Europa, UNESCO-Werelderfgoed draait om fysiek erfgoed dat wereldwijd uniek is en een universele betekenis heeft voor de mensheid.

De toekenning van het label sterkt de indieners in hun vertrouwen in het lopende UNESCO-dossier. De vergadering van het Werelderfgoedcomité, waar over dat dossier wordt besloten, is voorzien van 29 juni tot 9 juli in Fuzhou (China). Wanneer de plechtigheid die verbonden is aan de bekendmaking van het European Heritage Label op Europees niveau zal plaatsvinden, is nog niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.