Ga naar de inhoud

Europees Erfgoedlabel voor negen erfgoederen

Europees erfgoedlabel

hofburg-imperial-palace-47110

Een onafhankelijke jury heeft negen erfgoedlocaties in Europa onderscheiden met een Europees Erfgoedlabel. Alle staan symbool voor de Europese idealen, waarden, geschiedenis en integratie.

De onderscheiden locaties zijn: de Neanderthalervindplaats en het museum van Krapina (Kroatië), het kasteel van Premyslid en het aartsbisschoppelijk museum van Olomouc (Tsjechië), het voorgebergte van Sagres (Portugal), het Keizerlijk Paleis (Oostenrijk), het historisch complex van de universiteit van Tartu (Estland), de Franz Liszt Muziekacademie (Hongarije), het Mundaneum (België), Oostfrontbegraafplaats nr. 123 uit de Eerste Wereldoorlog (Polen) en de Europese wijk van Straatsburg (Frankrijk).

De negen plaatsen en gebouwen voegen zich bij de twintig andere locaties die het label de afgelopen twee jaar kregen toegekend, waaronder Kamp Westerbork en het Vredespaleis in Nederland.

Vergeefse poging voor Europees Erfgoedlabel Heerlen

In totaal hebben de deelnemende lidstaten achttien aanvragen ingediend. Namens Nederland deed de gemeente Heerlen een vooralsnog vergeefse poging voor SCHUNCK* Glaspaleis als narratieve krachtcentrale voor de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS).

De jury onderkende de Europese dimensie van de aanvraag, maar vond onder andere de samenwerking met andere plaatsen met mijnerfgoed nog te weinig uitgewerkt om nu al tot nominatie tot een Europees Erfgoedlabel over te gaan.

Het Europees Erfgoedlabel wordt jaarlijks toegekend door de Europese Commissie en draagt bij aan de zichtbaarheid van plaatsen en gebouwen die belangrijk zijn voor de geschiedenis en de ontwikkeling van de Europese Unie. Nederland kan in 2017 opnieuw een kandidaat voordragen. Voorstellen daartoe kunnen tot september 2016 bij DutchCulture ingeleverd worden.

Foto: het Keizerlijk Paleis in Wenen is onderscheiden met een Europees Erfgoedlabel.