Europees netwerk bevordert erfgoedwetenschap

Erfgoedwetenschap richt zich op het beter begrijpen, behouden en duurzaam gebruiken van erfgoed. Vandaag (maandag 12 april) gaat de website E-RIHS, de Nederlandse tak van het gelijknamige Europese platform, live.

Doel is de internationale gemeenschap van erfgoedonderzoekers toegang te geven tot de infrastructuur van internationale laboratoriumfaciliteiten, onderzoeksdata en het netwerk van kennis en expertise.

RCE is coördinator

E-RIHS staat voor European Research Infrastructure Heritage Science. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is coördinator.

Het netwerk is opgericht om cultureel erfgoed op duurzame manier voor toekomstige generaties te behouden en toegankelijk te maken. Een groot aantal universiteiten, overheidsinstellingen, musea en archieven werkt erin samen.

Het Europese E-RIHS consortium (www.E-RIHS.eu) omvat nationale samenwerkingen van erfgoedinstellingen in oprichting, waaronder E-RIHS Nederland.

Beter toegankelijk

De RCE nodigt Nederlandse partners uit toe te treden tot het netwerk van verschillende erfgoeddomeinen, om daarmee de integratie in het wetenschappelijk onderzoek naar erfgoed te bevorderen.

Dit om wetenschapsmethoden, onderzoeksfaciliteiten, expertise en data uit het roerende erfgoed, monumenten en archeologie beter op elkaar af te stemmen, zowel op nationaal als Europees niveau. E-RIHS.nl wil vóór 2023 een nationaal consortium hebben opgericht.

Onderzoek erfgoedobjecten

Het onderzoek naar erfgoedobjecten in Nederland is omvangrijk en divers. Binnen E-RIHS.nl ligt het accent op de natuurwetenschappen, technische wetenschappen en bronnenonderzoek.

Denk aan het delen van onderzoeksgegevens voor schilderijen, het ontwikkelen van databases voor archeologie, of het identificeren van historisch glas in gebouwen of plastic objecten voor restauratie en preventieve conservering.

Projecten E-RIHS.nl

Tijdens de oprichtingsfase stelt het ministerie van OCW financiële middelen ter beschikking om de infrastructuur en het kennisnetwerk van E-RIHS.nl te versterken.

Vorig jaar zijn vier projecten, vooral gericht op onroerend erfgoed, van start gegaan. De komende jaren volgen er meer. Voor 2021 ligt het accent op het archeologische domein en voor volgend jaar op gebouwd erfgoed.

Via de website www.E-RIHS.nl zijn alle ontwikkelingen te volgen en is het mogelijk in te schrijven op een nieuwsbrief die binnenkort verschijnt.

Foto: Tussen 2006 en 2008 werd grootschalig onderzoek uitgevoerd naar het schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan, als casestudy binnen het EU-ARTECH programma.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.